Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 19:36

Καλαμάτα: Η επιτραπέζια ελιά, το πρώτο αναγνωρίσιμο διεθνώς προϊόν (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Η επιτραπέζια ελιά είναι το πρώτο εξαγώγιμο και αναγνωρίσιμο διεθνώς προϊόν της χώρας μας”, σημείωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οκονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, χθες το πρωί στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, σε εκδήλωση γευσιγνωσίας επιτραπέζιας ελιάς.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς 2018 και ο Κων. Τερτιβανίδης τόνισε ότι “παρότι υπάρχει έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, παρότι πωλείται πιο ακριβά το δικό μας προϊόν, το προτιμούν στις αγορές του εξωτερικού, γιατί έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά”. Αναφερόμενος δε στο όνομα της Καλαμάτας, επεσήμανε ότι “είναι ένα όνομα που το γνωρίζει όλος ο πλανήτης και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο κομμάτι του τουρισμού και τη γαστρονομία”.

Ο κ. Τερτιβανίδης παρατήρησε πως “η επιτραπέζια ελιά είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα εξαγωγών. Πάνω από 450 εκ. ευρώ το χρόνο φέρνει στη χώρα μας”. Και διευκρίνισε πως αυτό αφορά όλα τα είδη, την ελιά Καλαμών, την πράσινη Χαλκιδικής και την ελιά Αμφισσας. Ενημέρωσε πως πάνω από 100 εργοστάσια στη Χαλκιδική ασχολούνται με την πράσινη ελιά της περιοχής και οι παραγωγοί έχουν μάθει μεθόδους και παράγουν πιο μεγάλο προϊόν. Παραδέχτηκε ότι “είναι πιο απαιτητικό και πιο κοστοβόρο να παράγεις επιτραπέζια ελιά σε σχέση με το ελαιόλαδο”, αλλά επεσήμανε πως “και ο τόπος, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος ενδείκνυνται για την παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής ποιότητας. Αφού έχετε το όνομα, να έχετε και τη χάρη”.

Για τη θετική εικόνα των εξαγωγών ο διευθυντής Αγροτικής Οκονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρατήρησε ότι “στις εξαγωγές ελαιολάδου υπάρχουν αυξομοιώσεις από χρονιά σε χρονιά, όμως, στις ελιές είναι σταθερές και προς τα πάνω”. Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην Τουρκία για τις ελιές - ενημερώνοντας πως “στη γειτονική χώρα τρώνε ελιές από το πρωί, από το πρωινό, μέχρι το βράδυ, ενώ εμείς δεν έχουμε μάθει να τρώμε. Εχουμε εκπαιδεύσει και Τούρκους γεωπόνους για τη γευσιγνωσία της ελιάς”.

Ολοκληρώνοντας, πριν προχωρήσει στις δοκιμές γευσιγνωσίας, ενημέρωσε για τη μέθοδο γευσιγνωσίας της ελιάς και σημείωσε ότι στόχος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και των άλλων οργανωτών, “είναι να καθιερωθεί στο μέλλον, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, ένας διαγωνισμός για την επιτραπέζια ελιά”.

Γ.Σ.