Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018 08:59

Ανησυχία παραγωγών για χαμηλές τιμές στις πατάτες Καλαμάτας και Μεσσήνης

Γράφτηκε από τον

 

Τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις χαμηλές τιμές της πατάτας εκφράζουν οι παραγωγοί της Καλαμάτας και της Μεσσήνης, ενόψει της νέας παραγωγής της φρέσκιας πατάτας που θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το κλίμα αυτό επισημαίνουν στις δηλώσεις τους στην “Ε” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας, τονίζοντας ότι είναι πολλές οι πατάτες αυτή την περίοδο, ελληνικές και εισαγόμενες, και πιέζουν τις τιμές.

Ειδικότερα, ο Γ. Μπλάνας, αφού ανέφερε ότι “εξελίσσεται καλά η καλλιέργεια”, ενημέρωσε πως “τη Μεγάλη Εβδομάδα θα βγουν αρκετά κτήματα, θα υπάρχουν φρέσκες πατάτες στην αγορά για το Πάσχα”.

Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί “υπάρχουν αρκετά αποθέματα πανελλαδικά, είναι πολλές οι πατάτες, και ντόπιες και εισαγόμενες”.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης παρατήρησε πως “τα κοστολόγια είναι επιβαρυμένα φέτος λόγω του περονόσπορου” - και παρουσιάζοντας τις επιφυλάξεις και την ανησυχία του για τη φετινή παραγωγή, σημείωσε: “Είναι δύσκολα τα πράγματα, με τις εισαγωγές και τις πατάτες που βαφτίζονται ελληνικές. Δεν μπορούμε να πουλάμε όλο το χρόνο πατάτες Νάξου. Ολόκληρη η Ελλάδα είναι η Νάξος;"

Υποστήριξε ακόμη ότι “μπαίνουν πατάτες προβληματικές στα σούπερ μάρκετ. Οι πατάτες από το περσινό καλοκαίρι και το φθινόπωρο δεν έχουν άμυλο, αλλά μόνο σάκχαρο, και αυτό δεν είναι καλό για την υγεία”.

Για τη μέχρι τώρα πορεία της καλλιέργειας ενημέρωσε ότι “δεν είχαμε προβλήματα με τον πάγο. Μόνο με τον περονόσπορο, ψεκασμοί με τα πιο ακριβά φάρμακα”.

Για το παρόν και την προοπτική της πρώιμης πατάτας, παρατήρησε πως “το κόστος είναι 1.000 ευρώ το στρέμμα. Να πληρώσουμε την αγορά και να βγάλουμε μεροκάματο θέλουμε. Να μην κοιτάζει ο κόσμος το φθηνό. 60 με 70 λεπτά η φρέσκια πατάτα στον καταναλωτή είναι πολλά;”.

Ο Γ. Δούβας συμφώνησε ότι “εξελίσσεται καλά η καλλιέργεια, δεν έχουμε πάγους”. Ωστόσο επεσήμανε πως “οι τιμές είναι χαμηλές. Από τις τιμές θα εξαρτηθεί αν θα βγάλουμε πατάτες πριν από το Πάσχα. Αν οι τιμές είναι χαμηλές, δε θα βγάλουμε στις αρχές, αλλά στις 20 Απριλίου για να πάρουμε 1 τόνο παραπάνω”.

Διευκρίνισε ότι “με 28 λεπτά δεν παίρνεις ούτε τα έξοδά σου” - και για τις δυσκολίες που βιώνουν οι παραγωγοί παρατήρησε πως “πέρσι μας είπαν 60 και μας πλήρωσαν με 45, μας είπαν 35 και μας πλήρωσαν με 18. Τον παραγωγό δεν τον υπολογίζει κανείς. Δεν υπάρχει τιμή για την πατάτα. Οι τυποποιητές θα βγάλουν τα κέρδη που θέλουν, όταν πουλήσουν, και οι παραγωγοί παίρνουν ό,τι περισσέψει”.

Για τις απειλές της φετινής παραγωγής επιβεβαίωσε ότι “είναι πάρα πολλές οι πατάτες, ντόπιες και εισαγόμενες, που πιέζουν τις τιμές, καθώς έχει μειωθεί και η κατανάλωση”. Ακόμα, ενημέρωσε πως “μέχρι 90 ημέρες αποθηκευμένη η πατάτα θεωρείται φρέσκια. Οι πατάτες Νευροκοπίου είναι από πέρσι τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο”.