Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 09:41

Η επιτραπέζια ελιά στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η επιτραπέζια ελιά στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

 

Σημαντικά θέματα που αφορούν τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα και τους παραγωγούς, όσο και τους μεταποιητές και την αγορά, θα βρεθούν στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελιάς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 24-26 Μαΐου 2018 στο Κέντρο Ελιάς Krinos του Perrotis College, εντός των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σχετίζονται με τη διαχείριση των ελαιώνων για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και περιορισμό των επιπτώσεών της, με τη διαχείριση υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία βρώσιμης ελιάς, με την αποκρυπτογράφηση του μικροβιώματος των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στις γονιδιωματικές επιστήμες.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα επικεντρωθούν στην πρακτική παραγωγής και διαχείρισης της επιτραπέζιας ελιάς, στην επεξεργασία, τη διατροφή και τις παγκόσμιες αγορές.

Με μήνυμά του ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και πρόεδρος της Krinos Foods-Canada, καλεί αγρότες, επιστήμονες και επιχειρηματίες να συμμετάσχουν στο συνέδριο αξιοποιώντας μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μάθουν από τους ειδήμονες.

Ειδικοί προσκεκλημένοι ομιλητές από διάφορες χώρες θα αναλύσουν όλα τα θέμα της επιτραπέζιας ελιάς.

Αναλυτικότερα:

ΤΟ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Academic Dean του Perrotis College, Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης (φωτό), θα μιλήσει για τις πρόσφατες εξελίξεις στις γονιδιωματικές επιστήμες και τις εφαρμογές τους στις ελιές. «Οι ραγδαίες πρόοδοι στις γονιδιωματικές επιστήμες, στηριζόμενες στις αντίστοιχες εξελίξεις και τη συμβολή των νέων τεχνολογιών αλληλούχησης του DNA, κάνουν πλέον εφικτή την λεπτομερειακή κατανόηση και λειτουργία των γονιδιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των φυτών. Θα εξετασθούν τα κύρια αποτελέσματα που αφορούν στο γονιδίωμα της ελιάς, δηλαδή την αρχιτεκτονική δομή, λειτουργία, προέλευση και εξημέρωσή της ελιάς. Οπως επίσης και οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή αυτών των γνώσεων του γενετικού υλικού της ελιάς στην αποτίμηση της γενετικής παραλλακτικότητας, τη βελτίωση και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, την καλλιέργεια και μετασυλλεκτική επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς», θα αναφέρει στην εισήγησή του.

ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος – ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς που ανήκει στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» δρ. Γεώργιος Κουμπούρης θα αναφερθεί στην αξιοποίηση της βιομάζας, η οποία συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη αειφόρου αγροτικής οικονομίας. Θα υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι η καλλιέργεια της ελιάς μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ποσότητες υποπροϊόντων βιομάζας που παράγονται, είτε στον αγρό είτε στις μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης. Επίσης, θα παρουσιάσει αποτελέσματα από το πενταετές έργο «LIFE Oliveclima» και θα προτείνει καλλιεργητικές πρακτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και περιορισμού των επιπτώσεών της.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Γιώργος Πηλίδης, θα αναφερθεί στη διαχείριση υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία βρώσιμων ελιών. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ήταν από τις πρώτες επιστημονικές ομάδες που ξεκίνησαν τη μελέτη διαχείρισης αποβλήτων βρώσιμης ελιάς, καθότι η έρευνα μέχρι εκείνη την εποχή στα απόβλητα της ελιάς αφορούσε βασικά τα ελαιοτριβεία.

Τα εργαστηριακά πειράματα αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας με χρήση στελεχών Aspergillus niger σε συνδυασμό με χημική οξείδωση έλαβαν χώρα με στόχο τα απόβλητα να αποκτήσουν χαρακτηριστικά υγρών αστικών αποβλήτων. Υστερα από δύο ημέρες βιολογικής επεξεργασίας η συγκέντρωση COD (Χημικά Απαιτούμενου Οξυγόνου) μειώθηκε κατά 70%. «Κύριος στόχος της χημικής οξείδωσης ήταν η μείωση των φαινολικών ενώσεων. Σε μια μεγάλης κλίμακας πιλοτική μονάδα συνεχούς ροής 100 m3 υγρών αποβλήτων ημερησίως, η συγκέντρωση COD μειώθηκε κατά 75% και των φαινολικών ενώσεων κατά 85% χρησιμοποιώντας ως οξειδωτικό μέσο 1.6% Η2Ο2 και θειικό σίδηρο ως καταλύτη», θα αναφέρει σχετικά στην ομιλία του. Σε άλλη μελέτη, διερευνήθηκε η προοπτική χρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων βρώσιμης ελιάς ως πρόσθετου υλικού κατά την αναερόβια χώνευση αποβλήτων από βοοειδή και χοιροστάσια.

Η ΒΙΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Τέλος, η καθηγήτρια Βιοχημείας Τροφίμων στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Εφη Τσακαλίδου, θα επιχειρήσει την αποκρυπτογράφηση του μικροβιώματος των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών, με μία μεταγονιδιωματική προσέγγιση. Η μικροβιακή βιογεωγραφία, η μελέτη της μικροβιακής ποικιλότητας στο χρόνο και το χώρο, αποκαλύπτει τόσο το ρόλο που διαδραματίζει η γεω-χωρική διασπορά, μεταξύ άλλων, στα ζυμούμενα τρόφιμα, όσο και τη σχέση των μικροβιακών κοινοτήτων των τροφίμων με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ιστορικά γεγονότα. Η εργασία της «συζητά» τη μικροβιακή οικολογία ελληνικών επιτραπέζιων ελιών φυσικής ζύμωσης, οι οποίες παρασκευάστηκαν από 3 ποικιλίες ελιάς σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτή καταγράφηκε μέσω μιας μεταγονιδιωματικής προσέγγισης, συνοδευόμενης από συμβατική μικροβιολογική ανάλυση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER