Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 17:36

Οι πολυφαινόλες στα σπορέλαια απειλούν το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την
Οι πολυφαινόλες στα σπορέλαια απειλούν το ελαιόλαδο

Τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών πλήττει η Εκτελεστική Απόφαση της Ε.Ε. με την οποία επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.

Αυτό αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Συγκεκριμένα η  απόφαση 2017/2373, που λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα ισπανικής εταιρείας, προβλέπει ότι η προσθήκη υδροξυτυροσόλης στα σπορέλαια θα επιτρέπεται και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα (215 mg/kg), δηλαδή πολύ κοντά στη συνολική ποσότητα φαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ελαιόλαδο (250 mg/kg). 

Οπως επισημαίνει ο βουλευτής Ηρακλείου, είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί τη νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.

Παράθυρο για όλα αυτά αποτελεί το γεγονός ότι η υδροξυτυροσόλη μπορεί πλέον να διατίθεται στην αγορά της Ενωσης ως νέο συστατικό τροφίμων το οποίο προορίζεται μεν για τον γενικό πληθυσμό, εξαιρουμένων όμως των παιδιών ηλικίας κάτω των τριών ετών, των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών. Ο κ.Δανέλλης θέτει προ των ευθυνών τους αρμόδιους φορείς και ζητά τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιηθούν και να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση, προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειές της για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.


NEWSLETTER