Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 09:18

Στόχος η ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα από τον νεοσυσταθέντα Σύνδεσμο Οινοποιών

Γράφτηκε από την

 

Η ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα και η κατάκτηση περισσότερων αγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ο σκοπός του Συνδέσμου Οινοποιών Μεσσηνίας, ο οποίος συστάθηκε το τελευταίο διάστημα από το σύνολο σχεδόν των οινοποιών που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Παναγιώτη Πουλημένο, ο σύνδεσμος συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο με αφορμή την επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, για να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των οινοποιών. Επίσης, για να αναδειχθεί και το κρασί στο brand Μεσσηνία, η οποία έχει ήδη στο δυναμικό της την ελιά και το λάδι.

Τα μέλη απασχολεί έντονα και η ανάγκη να μπει ένα φρένο στην αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης του κρασιού, μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται -και υπό την πίεση του συνδέσμου- με στόχο να αποδώσει καρπούς, με τις υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους, ενώ είναι σημαντική η έλλειψη προσωπικού σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πουλημένο, στόχος των οινοποιών είναι να διασφαλίσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος για τον καταναλωτή και να προασπίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την ανάδειξη της Μεσσηνίας και ως αμπελοοινική ζώνη, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Μεσσηνίας θα συνεχίσει με συμμετοχές σε εκθέσεις και άλλες δράσεις να προβάλλει τις πολύ καλές προσπάθειες που γίνονται στο νομό μας για την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών - όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και άλλες, μεταξύ των οποίων και κόκκινα κρασιά όπως το Καμπερνέ, που παρότι είναι ξένη ποικιλία ταίριαξε στο βιοκλίμα της περιοχής, όπως και το Σαρντονέ. Φυσικά καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες στην περιοχή μας, όπως το Σαμιώτικο, ενώ σύμφωνα πάντα με τον κ. Πουλημένο, ξεκινά και μια προσπάθεια για να γίνει μελλοντικά προϊόν ΠΟΠ το Φιλέρι που καλλιεργείται στην περιοχή.

Η παραγωγή του νομού παρουσιάζεται ήδη οργανωμένα σε εκθέσεις στην Ελλάδα, και στις σκέψεις του Συνδέσμου είναι και το ενδεχόμενο ενός Φεστιβάλ Οίνου στη Μεσσηνία.

Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες του χώρου προβληματίζονται για το μέλλον της παραγωγής και θέλουν να έχουν λόγο στην αναδιάρθρωση των αμπελώνων, με στόχο τις ελληνικές και ειδικά τις τοπικές ποικιλίες.