Σάββατο, 14 Απριλίου 2018 12:24

Σε Καλαμάτα και Νεμέα ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας

Γράφτηκε από την
Σε Καλαμάτα και Νεμέα ο υπουργός Γεωργίας της Ινδίας

«'Ανοιγμα» στην αχανή αγορά της Ινδίας επιχειρεί να κάνει το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή την επικείμενη τριήμερη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Γεωργίας, Σρι Ράντα Μόχαν Σινγκ, στη χώρα μας την ερχόμενη Τετάρτη.

«Η Ινδία είναι μια χώρα που θέλουμε να κατευθυνθούμε. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα στον κόσμο, με 1,3 δισ. ανθρώπους, ενώ πρόκειται για την τρίτη και, μάλιστα με ανοδικές τάσεις, αγροτική χώρα παγκοσμίως» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Στόχος είναι επίσης και η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών, με τους κλάδους των γαλακτοκομικών, των φρούτων και τον λαχανικών να είναι οι "ατμομηχανές" αυτής της προσπάθειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σαφής τάση συρρίκνωσης.

'Ανοδο παρουσιάζουν οι εξαγωγές στα φρούτα, τα λαχανικά, το βαμβάκι, το λάδι και τη σταφίδα. Αντίθετα, τα κυριότερα προϊόντα που εισάγονται από την Ινδία είναι τα ψάρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κακάο, ο καφές, το τσάι, τα μπαχαρικά, οι ζωοτροφές και ο καπνός.

«Μπορούμε να έχουμε αύξηση των εξαγωγών π.χ. στα γαλακτοκομικά, στα φρούτα και στα λαχανικά. Φαίνεται ότι γνωρίζουν την μεσογειακή κουζίνα και γνωρίζουν ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ποιοτικά», δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου και συμπλήρωσε «από την άλλη πλευρά μπορούν και αυτοί να μας δώσουν τροπικά φρούτα όπως το μάνγκο, τα οποία ήδη εισάγουμε από αυτούς αλλά και από άλλες χώρες. Μπορούμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά».

Επίσης, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση στο μερίδιο των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών που κάνει η Ινδία, όπως π.χ. το ακτινίδιο και το πορτοκάλι, προϊόντα τα οποία παράγει και η Ελλάδα.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του, πέρα από τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Σινγκ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ θα έχει και την ευκαιρία θα γνωρίσει τον ελληνικό πολιτισμό κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Κατά τη δεύτερη μέρα, θα επισκεφτούν μαζί με τον κ. Αποστόλου μεγάλη μονάδα ελαιόλαδου στην Καλαμάτα, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με επιχειρηματίες του χώρου. Στη συνέχεια, θα μεταβούν στη Νεμέα, σε οινοποιείο και θα συναντηθούν με οινοπαραγωγούς.

Τέλος, την Παρασκευή, όπου θα είναι και τελευταία μέρα παραμονής του Ινδού υπουργού Γεωργίας στη χώρα μας, θα γίνει συνάντηση με επιχειρηματίες, από τον χώρο των φρούτων, των λαχανικών και των ξηρών καρπών στην πρεσβεία της Ινδίας.


NEWSLETTER