Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 08:46

Γεύση από μεσσηνιακό ελαιόλαδο πήρε ο Ινδός υπουργός Γεωργίας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Γεύση από μεσσηνιακό ελαιόλαδο πήρε ο Ινδός υπουργός Γεωργίας (βίντεο)

 

Μια πρώτη γεύση από το μεσσηνιακό ελαιόλαδο πήρε χθες ο Ινδός υπουργός Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις μονάδες της Ενωσης Μεσσηνίας και της Agrovim στην Καλαμάτα.

Πέρα όμως από τις ευγενικές υποσχέσεις του υπουργού για ενημέρωση της ινδικής κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συμφωνία για την προώθηση του ελαιολάδου στην απέραντη αγορά των 1,2 δισ. καταναλωτών, που προστατεύεται με δασμούς 30% επί της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων. Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχες επισκέψεις στη Μεσσηνία είχαν κάνει στο παρελθόν Κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά η κατάκτηση της αχανούς αυτής ασιατικής αγοράς αποδείχθηκε ανέφικτη.

Στη χθεσινή επίσκεψη στη Μεσσηνία τον υπουργό Γεωργίας της Ινδίας συνόδευσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Ενωση Μεσσηνίας στη Θουρία. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Agrovim, όπου ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κώστας Πεϊμανίδης ενημέρωσε την ινδική αντιπροσωπεία για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του μεσσηνιακού ελαιολάδου. Ο κ. Πεϊμανίδης είπε ότι αν οι Ινδοί καταναλώσουν κατά μέσο όρο μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο θα απορροφήσουν όλη την ελληνική παραγωγή των 300.000 τόνων.

Ο υπουργός Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat είπε ότι οι Ινδοί δεν γνωρίζουν το ελαιόλαδο, καθώς χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους τοπικά υποκατάστατα. Ευγενικά είπε ότι θα ενημερώσει την ινδική κυβέρνηση για το ελαιόλαδο

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε στις κυβερνητικές προσπάθειες τόνωσης των ελληνικών εξαγωγών με σημαία το λάδι και την ελιά Καλαμάτας. Είπε επίσης ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ισοσκελίσει το εμπορικό ισοζύγιο με την Ινδία και τόνισε το ενδιαφέρον της Ινδίας για προώθηση των προϊόντων της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η επίσκεψη στη Μεσσηνία γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της εξωστρέφειας και αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών.

Θ.Λ.


NEWSLETTER