Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 10:33

Ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη αγροτών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ρύθμιση με 120 δόσεις για χρέη αγροτών

 

 

Λίγες ημέρες πριν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, παρέχοντας σημαντικές διευκρινίσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση αποτελεί μια παρέμβαση στο σύνολο σχεδόν των οικονομικών δεδομένων του αγρότη, γιατί όχι μόνο θα μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις του, αλλά και θα του δώσει τη δυνατότητα ελέγχου των οικονομικών του.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου:

“Μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών αγροτών προς:

• Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.

• ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές.

• Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, ΤΤ, FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.) για τα αγροτικά τους δάνεια.

Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:

• 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων. Επιπρόσθετα διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

• ∆ιαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.

• Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπεται:

• Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.

• Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Η ρύθμιση απευθύνεται σε: αγρότες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει αγροτικό δανειακό προϊόν (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις λοιπές ανωτέρω τράπεζες υπό εκκαθάριση, εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά τις 31/12/2017.

Περισσότερες πληροφορίες:

• Στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης ∆ανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213 2125730.

• Στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213 0887000. Αιτήσεις ρύθμισης: μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr

Σημείωση 1: Οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.) δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Σημείωση 2: Η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου)”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER