Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 16:36

Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας στις καστανιές σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία

Γράφτηκε από την

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς, άφησε σε καστανεώνες εντόμα Torymus sinensis.

Συγκεκριμένα, από 2 έως 5 Μαΐου αφέθηκαν 2.000 έντομα σε 60 διαφορετικές θέσεις προσβεβλημένων περιοχών από σφήκα σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Το έντομο είναι παρασιτοειδές της σφήκας της καστανιάς, καθώς τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους μέσα στις κηκίδες που δημιουργεί η σφήκα και καταστρέφουν τις προνύμφες της. Στόχος για το 2018 είναι να εγκατασταθεί το έντομο στους καστανεώνες και να πολλαπλασιαστεί. Το 2019 θα υπάρχουν περισσότερες κηκίδες στα δέντρα των καστανεώνων από ό,τι φέτος. Από το 2020 και μετά θα αρχίσει ορατά η μείωση του αριθμού των κηκίδων στα δέντρα.

Η Περιφέρεια ζητεί από τους παραγωγούς να μην πραγματοποιήσουν ψεκασμούς στις καστανιές τους με χρήση εντομοκτόνων έως τα τέλη Ιουνίου. Επίσης δεν πρέπει να αφαιρέσουν και να καταστρέψουν τις κηκίδες από τις καστανιές φέτος και τον επόμενο χρόνο, γιατί εκεί θα εναποθέσει τα αυγά του το έντομο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.