Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 23:43

Τάκης Πεβερέτος πρόεδρος Συνδέσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας: «Χρειαζόμαστε νέο μοντέλο στην παραγωγή»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τάκης Πεβερέτος πρόεδρος Συνδέσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας: «Χρειαζόμαστε  νέο μοντέλο  στην παραγωγή»

 

«Εχουμε δυνατότητες τεράστιες όχι μόνο να παράγουμε και να θρέψουμε το λαό μας, αλλά να κάνουμε και εξαγωγές με ποιοτικό προϊόν. Δεν έχει δοθεί η σημασία που πρέπει στην κτηνοτροφία». Αυτό τονίζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος. Επισημαίνει ότι «υπάρχει προοπτική, αλλά πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα συγκεκριμένα, να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος να παραμείνει».

Ο κ. Πεβερέτος, αφού μας αποκαλύπτει πώς από τα εσπεριδοειδή πέρασε στην κτηνοτροφία, σημειώνει τα άμεσα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του κτηνοτρόφου, τη ρευστότητα, τα καρτέλ στην αγορά, το λευκό τυρί που προσφέρεται ως φέτα, την ψαλίδα στις τιμές, την ανύπαρκτη γενετική βελτίωση, τους βοσκότοπους και τον καθορισμό χρήσεων γης και τα ειδικά δικαιώματα στη νέα ΚΑΠ.

Για το συνεταιριστικό νόμο ζητεί «να φύγει η υποχρεωτικότητα και να αφήσει τους συνεταιρισμούς να συνεργάζονται όπως θέλουν αυτοί μεταξύ τους». Εκτιμά ότι υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση πέρα από το μνημόνιο, πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και καλεί την τρόικα να ασχοληθεί με τα χρήματα στην Ελβετία.

Τέλος, ο κ. Πεβερέτος παρατηρεί ότι υπάρχουν τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που θα μπορούσαν και πρέπει να μπουν οι νέοι άνθρωποι, όπως έκανε ο ίδιος με τα παιδιά του, που σπούδασαν και ασχολούνται μαζί του με την αιγοπροβατοτροφία.

 

- Πώς από τα εσπεριδοειδή περάσατε στην κτηνοτροφία;

«Εβλεπα ότι τα εσπεριδοειδή δεν έχουν μέλλον, επειδή ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος από την Ισπανία και την Τουρκία -και όχι μόνο- και έβλεπα ότι με τη γη που καλλιεργούσα δεν μπορούσα, να ανταποκριθώ, να ζήσω την οικογένειά μου πια».

 

- Και η κτηνοτροφία δεν ήταν πρόβλημα, δεν ήταν άγνωστη;

«Εγώ από μικρός γεννήθηκα μέσα στα πρόβατα. Ο παππούς μου είχε πολλά πρόβατα, ήταν τσέλιγκας. Και από μια συγκυρία, το 1996 όπου έπαθα μια ζημιά σε ένα χωράφι που είχα εσπεριδοειδή και βερίκοκα. Το ’96 έβρεχε επί 3 μήνες, με αποτέλεσμα να πνιγούν τα δέντρα και να καταστραφεί το ριζικό τους σύστημα και να ξεραθούν. Εχοντας υπόψη μου ότι δεν υπήρχε εύκολα προοπτική, σκέφθηκα ότι επειδή εκεί ήταν τα παλιά μαντριά του παππού μου, να κάνω αυτή τη δουλειά. Εβαλα τριφύλλια σε αυτά τα 50 στρέμματα που έπαθα ζημιά. Και ποιος θα φάει τα τριφύλλια; Σκέφθηκα να κάνω τα πρόβατα. Επειδή έβλεπα ότι υπήρχε προοπτική και δεν ήταν κακό για μένα, αφού είχα γεννηθεί στα πρόβατα».

 

- Μετά από τόσα χρόνια νιώθεις ότι δικαιώθηκε η επιλογή σου;

«Δικαιώθηκε. Το πρόβειο γάλα δεν έχει ανταγωνιστές. Οι 3 χώρες που παράγουν πρόβειο γάλα στην Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) δεν υπάρχει δυνατότητα να το εξάγουν. Δεν τους φθάνει για τη δική τους παραγωγή. Καμιά φορά περισσεύει λίγο και το φέρνουν στην Ελλάδα. Το ανώτερο που έχει εισαχθεί στην Ελλάδα, είναι 15.000 τόνοι σ’ ένα χρόνο. Η παραγωγή του πρόβειου γάλακτος είναι 500.000 τόνοι, 550.000 τόνοι ήταν το 2010. Είναι και η φέτα που κυρίως φτιάχνεται από πρόβειο γάλα. Είναι ένα είδος μονοπωλίου. Η Ελλάδα έχει ένα γερό χαρτί στα χέρια της».

 

- Πολύ αισιόδοξα μας τα λέτε. Εμείς έχουμε στο μυαλό μας διαμαρτυρίες και εικόνες με κτηνοτρόφους να χύνουν το γάλα.

«Θα πούμε και γι’ αυτά. Εμείς έχουμε ένα χαρτί, πού να διαθέσουμε το παραγόμενο προϊόν. Δεν έχουμε πρόβλημα διάθεσης. Εχουμε πρόβλημα κόστους παραγωγής, όπως συμβαίνει τη φετινή χρονιά, που λόγω της ανομβρίας δεν πέταξαν τα χορτάρια, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι των οποίων τα ζώα τρέφονται περισσότερο από βόσκηση, να έχουν πάθει μεγάλες ζημιές, να μην έχουν παραγωγή γάλακτος. Και αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και αυτό σε συνδυασμό με το ότι το τραπεζικό σύστημα δεν έδινε ούτε ένα ευρώ δάνειο για να πάρει ο άλλος τροφές. Είναι και η μη έγκαιρη πληρωμή από τους τυροκόμους. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν να πληρωθούν εδώ και ένα χρόνο. Αυτό δημιούργησε αδιέξοδα. Και γι' αυτό στις κινητοποιήσεις που γίνονται, στις παραστάσεις που κάνουμε, βάζουμε σαν κύριο ζήτημα τη ρευστότητα. Ανοίξτε τους λέμε. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει η ατμομηχανή που θα μας βγάλει από την κρίση που είναι ο πρωτογενής τομέας. Ιδιαίτερα η κτηνοτροφία που παράγει 1,5 εκ. τόνους γάλα, πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό, και 500.00 τόνους κρέας και οι δυνατότητες που έχουμε είναι να τα διπλασιάσουμε τουλάχιστον. Και αντί να γίνει αυτό, πάμε σε μείωση, λόγω της πολιτικής που ακολουθείται».

 

- Γι’ αυτό γίνονται οι κινητοποιήσεις;

Δικαιολογημένα οι συνάδελφοι. Ενώ έχουμε προοπτικές και αν λάβεις υπόψη σου ότι από τους 95.000 τόνους φέτα που παράγονται στη χώρα, οι 35.000 και πάνω εξάγονται. Και αυτό έγινε τα τελευταία 4 χρόνια. Πριν 5 χρόνια οι εξαγωγές ήταν 12.000 τόνοι. Φαίνεται ότι έχουμε προοπτική. Υπάρχει προοπτική, αλλά πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα συγκεκριμένα, να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος να παραμείνει και ειδικά όταν έρχονται δύσκολες χρονιές, σαν αυτή εδώ, παρόλη την κρίση που υπάρχει στη χώρα. Ηταν πολύ λίγα τα χρήματα που χρειάζονταν για να βοηθηθεί ο κτηνοτρόφος, να έχει την παραγωγή που πρέπει και να παραμείνει ζωντανός».

 

- Ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ζητούν οι κτηνοτρόφοι;

«Τα άμεσα μέτρα που ζητάμε, είναι ρευστότητα για να μπορέσουμε να αγοράσουμε τροφές, να ταΐσουμε τα ζώα μας. Γιατί η κτηνοτροφία δεν είναι φυτική παραγωγή, να πεις άντε και να μη ρίξω λίπασμα ένα χρόνο στις ελιές.

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 09-02-2012 20:59
Καλά ρε φίλε έχεις μεγάλη πλάκα πες μου το ΑΦΜ σου για να δούμε τι επιδοτήσεις έχεις πάρει ;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER