Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 09:01

40.000 τόνοι καρπούζια από την Τριφυλία σε 26 χώρες

Γράφτηκε από τον
40.000 τόνοι καρπούζια από την Τριφυλία σε 26 χώρες

 

 

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Η καλλιεργητική χρονιά εξελίχθηκε αρκετά καλά, με τη συγκομιδή να πλησιάζει τους 40.000 τόνους, φτάνοντας σε 26 χώρες.

Εξίσου καλή ήταν η χρονιά και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού η παραγωγή των αγγουριών ξεπέρασε τους 20.000 τόνους με ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον προς τη Βουλγαρία, ενώ οι ντομάτες ξεπέρασαν τους 22.000 τόνους με κύρια κατεύθυνση την εγχώρια αγορά.

Τα στοιχεία αυτά από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας καταδεικνύουν ότι η περιοχή της Τριφυλίας είναι ένα από τα πλέον ισχυρά παραγωγικά κέντρα με σαφείς προσανατολισμούς εξωστρέφειας.

Για τις φετινές παραγωγές ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε:

«Ολοκληρώθηκε για φέτος η χρονιά για το καρπούζι, και οι εξαγωγές εξελίχθηκαν καλά καθώς ξεκίνησαν με καλές προοπτικές. Στις πρώιμες καλλιέργειες με τα στρογγυλά καρπούζια η ποιότητα ήταν εξαιρετική λόγω των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της καλλιέργειας. Αλλά και για τα μεγαλόκαρπα καρπούζια ήταν μια πολύ καλή χρονιά με σταθερή ζήτηση,

Το σύνολο της παραγωγής πήγε σε 26 χώρες, στην ΕΕ, τα Βαλκάνια αλλά και σε νέες αγορές. Η χρονιά παρότι δε φαινόταν ήταν πολύ πρώιμη, ξεκίνησε στα 5 Μαΐου και ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες. Η παραγωγή ήταν αρκετά υψηλή με πολύ καλές αποδόσεις. Ηταν μια καλή χρονιά και αυτό δείχνει ότι το καρπούζι της περιοχής έχει κατακτήσει τις αγορές.

Στα αγγούρια ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με παραγωγή πάνω από 20.000 τόνους και περισσότερες από 200 αναγγελίες εξαγωγών. Μεγάλη ποσότητα προωθήθηκε στις βαλκανικές χώρες και ειδικά στη Βουλγαρία. Σταθερή ζήτηση είχαμε και για τις ντομάτες όπου η παραγωγή ξεπέρασε τις 22.000 τόνους και κατευθύνθηκαν κατά βάση στην εσωτερική αγορά με εξαιρετική ποιότητα. Ηταν μια πολύ καλή χρονιά για τα κηπευτικά. Υπάρχει το παραγωγικό δυναμικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το αρδευτικό νερό από το φράγμα -όπου θα πρέπει να δώσουμε προσοχή-, ενώ και το επιστημονικό δυναμικό είναι εξαιρετικό».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER