Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 19:05

Σημαντικό πρόγραμμα για αμπελοκαλλιέργεια στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Σημαντικό πρόγραμμα για αμπελοκαλλιέργεια στην Τριφυλία

Ενα σημαντικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά την αμπελοκαλλιέργεια της Τριφυλίας βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή με την συνεργασία της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη αναλυτική ερευνητική διαδικασία για την ταυτοποίηση της ποικιλίας «τουρκοπούλα» και κατάταξής της. Η διαδικασία ταυτοποίησης μέχρι τώρα -καθώς η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη- έχει δείξει κάποια στοιχεία που διαφοροποιούν την συγκεκριμένη ποικιλία από τον ροδίτη και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα που θέλουν ακόμη χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Πάντως αν τελικά γίνει ταυτοποίηση ως διαφορετική ποικιλία θα γίνει η κατάταξή της στην αμπελουργική συλλογή και σίγουρα θα αποτελέσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή.

Οπως επισήμανε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μιλώντας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα:

«Η αμπελουργία στην Τριφυλία καταλαμβάνει 9.000 στρέμματα και μια παραγωγή που ξεπερνά τους 9.000 τόνους. Σε αυτή την αμπελοκομική ζώνη παρουσιάζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έχουμε 18 οινοποιεία αδειοδοτημένα, μερικά από τα οποία είναι από τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια και με διακρίσεις στο εξωτερικό. Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η περιοχή ήταν η κατάταξη του ροδίτη ή της τουρκοπούλας ή της αλεπούς, διαφόρων παραλλαγών του ροδίτη, σαν ποικιλία διαφορετική του ροδίτη που όλοι γνωρίζουμε.

Ετσι σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ "Δήμητρα" σκεφτήκαμε να μελετήσουμε τις παραλλαγές του ροδίτη για να δούμε αν κάποια από αυτές είναι διαφορετική, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μπορούμε στο μέλλον να την αξιοποιήσουμε, κάνοντας αμπελογραφική μελέτη. Το πρόγραμμα αυτό με πρωτοβουλία του ΕΛΓΟ υλοποιείται στην περιοχή και υπεύθυνη είναι η κ. Πιτσιόλη. Στη διετή συνεργασία συμμετέχουν οι κ. Σαλιγκαρίας, Λύκος και Καζάκου. Ευελπιστούμε ότι μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα βρεθούν λύσεις».

Από την πλευρά της η Δώρα Πιτσιόλη από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» - Τμήμα Αμπέλου Αθηνών, με ειδίκευση στην αμπελογραφία, τόνισε: «Η συνεισφορά μου ξεκίνησε μετά από αίτημα της ΔΑΟΚ Τριφυλίας για ένταξη της ποικιλίας τουρκοπούλα στην ταξινόμηση. Επειδή στο αμπέλι παρατηρείται το πρόβλημα των συνωνύμων, δηλαδή σε πολλές περιοχές χρησιμοποιείται ένα όνομα χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι αυτή η ποικιλία, έπρεπε να γίνει μια συγκριτική αμπελογραφική μελέτη της ποικιλίας τουρκοπούλα, όπως αναφέρεται εδώ, με την τουρκοπούλα που διατηρείται στην αμπελογραφική συλλογή της Λυκόβρυσης του Τμήματος Αμπέλου Αθηνών.

Αποφασίστηκε να μη γίνει μελέτη μόνο αυτού του αντικειμένου, αλλά να επεκταθεί στους τύπους και παραλλαγές του ροδίτη που καταγράφονται στην περιοχή, και ήδη η μελέτη είναι σε εξέλιξη. Η μελέτη ακόμη είναι σε εξέλιξη, διαφαίνεται όμως ότι υπάρχουν 3 τύποι: ο κλασικός ροδίτης του εμπορίου, ένας ροδίτης που αναφέρεται ως ξενοτικός, και μια άλλη ποικιλία που τον αναφέρουν ως ροδίτη παλαιό ή τουρκοπούλα. Είμαστε στο δεύτερο χρόνο μελέτης και η αμπελουργική καταγραφή γίνεται και εδώ και στη Λυκόβρυση ταυτόχρονα.

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία, για να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα».

Με τα πρώτα στοιχεία πάντως φαίνεται ότι η τουρκοπούλα έχει βασικές διαφοροποιήσεις από τον ξενοτικό ροδίτη ή το ροδίτη του εμπορίου, πράγμα που σημαίνει ότι αν αυτό επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος η τουρκοπούλα θα μπει στην ταξινόμηση και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οινοποίηση.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER