Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 08:26

Την επόμενη εβδομάδα η έναρξη ψεκασμών για τον δάκο στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Την επόμενη εβδομάδα η έναρξη ψεκασμών για τον δάκο στη Μεσσηνία

 

Δεν ξεκίνησαν ακόμα οι ψεκασμοί δακοκτονίας στη Μεσσηνία και η ανησυχία των παραγωγών για ζημιά στη φετινή ελαιοπαραγωγή μεγαλώνει.

Το σίγουρο είναι ότι η έναρξη των ψεκασμών πάει για την επόμενη εβδομάδα και η όλη διαδικασία πλέον κινείται μετά την έγκριση των συμβάσεων με τους αναδόχους ψεκαστές από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ομως, η γραφειοκρατία προβλέπει κατάθεση συμπληρωματικών δικαιολογητικών και εγγυητικών επιστολών από τους αναδόχους, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις και αφού ληφθεί και απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξαιτίας όλων αυτών των διαδικασιών, στην καλύτερη περίπτωση οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Η εναλλακτική λύση με την τροπολογία στη Βουλή δεν προχώρησε, καθώς υπήρξε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όμως εξετάζεται η κατάθεση και η ψήφισή της με διαρκή ισχύ, ώστε να δίνει τη λύση κάθε φορά που καθυστερεί δραματικά, όπως φέτος, η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας.

Ενα επιπλέον αρνητικό στοιχείο είναι ότι ακόμα το ΑΣΕΠ δεν έχει εγκρίνει την πρόσληψη των τομεαρχών δακοκτονίας (14 για όλη τη Μεσσηνία) και οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν με την επίβλεψη των γεωπόνων - μόνιμου προσωπικού, όπως καθόρισε με απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης.

Το παρήγορο μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό της απογοήτευσης, είναι ότι λόγω του καιρού έχουν μειωθεί οι συλλήψεις του δάκου στις παγίδες.

Η φετινή δραματική εμπειρία με την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έχει οδηγήσει στην κυρίαρχη άποψη ότι οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινούν από το φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς και να ολοκληρώνονται μέχρι τον Απρίλιο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER