Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018 09:51

Μεσσηνία: Καλύτερη ποιοτικά και ποσοτικά η φετινή παραγωγή σύκων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Μέχρι τώρα ο καιρός έχει ευνοήσει τα σύκα και αναμένεται βελτίωση της παραγωγής ποσοτικά και ποιοτικά. Η χρονιά είναι η πιο πρώιμη των τελευταίων χρόνων και αν δεν προκύψουν προβλήματα, η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 3.000 τόνους.

Τα στοιχεία αυτά σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ξεκαθαρίζοντας πως τα μέλη της οργάνωσης θα πρέπει να παραδώσουν σε αυτήν το προϊόν τους και αν δεν το κάνουν, θα εφαρμοστούν οι ρήτρες που προβλέπονται από το νόμο.

“Μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές. Τα σύκα είναι άριστα και πρώιμα”, μας είπε ο κ. Παπαγεωργίου και παρατήρησε: “Εχουν ωριμάσει, είναι η πιο πρώιμη χρονιά των τελευταίων 20 - 30 χρόνων. Οι τελευταίες βροχές έκαναν καλό και τα σύκα έχουν και μέγεθος. Είναι πολύ καλά και σε ποσότητα και σε ποιότητα”. Ευχήθηκε “να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες μέχρι το τέλος, γιατί το σύκο είναι ευάλωτο στον καιρό” κι εκτίμησε πως “μέσα στον Αύγουστο θα έχει ολοκληρωθεί το 80% της παραγωγής”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=OwcNSAgS_xY}

Ενημέρωσε ότι “προετοιμαζόμαστε και καθαρίζουμε τα απεντομωτήρια, που θα ανοίξουν φέτος πιο νωρίς” κι επεσήμανε: “Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της οργάνωσης. Συζητάμε με τους μεταποιητές και με το εξωτερικό, για να δούμε τι γίνεται στην αγορά. Δεν θα καθορίσουμε τιμές, αλλά θα συζητήσουμε για τη συγκέντρωση και όλες τις άλλες διαδικασίες”.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η Συκική εξετάζει την περίπτωση να δώσει προκαταβολή για τα σύκα που θα πάρει και μετά να κάνει εκκαθάριση και απηύθυνε κάλεσμα - προειδοποίηση: “Το 70% της παραγωγής είναι από μέλη της Συκικής και πρέπει να φέρνουν το προϊόν τους στην οργάνωση. Υπάρχει ρήτρα, τιμωρία, όπως προβλέπει ο νόμος και το καταστατικό και θα εφαρμοστούν. Ενα 30% μπορεί να πουλάει εκτός οργάνωσης”.

Οσον αφορά την εκτιμώμενη παραγωγή, ανέφερε ότι “τα δύο τελευταία χρόνια είχαμε μεγάλες ζημιές από τις βροχές και τον καύσωνα και δεν ξεπεράσαμε τους 2.200 με 2.300 τόνους. Φέτος, αν δεν υπάρξει απρόοπτο, θα περάσει τους 3.000. Υπολογίζουμε ότι τα πρώιμα θα τα πάρουμε χωρίς πρόβλημα”.

Τέλος, για την υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης της παραγωγής, είπε ότι “παλεύουμε, προσπαθούμε να ενταχθούμε σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, αλλά δεν τα έχουμε καταφέρει”. Ανέφερε πως “υλοποιούνται τέτοια προγράμματα από ομάδες παραγωγών με λίγα, όμως, μέλη” και παρατήρησε ότι “πρέπει να είναι μεγάλη, τεράστια μια οργάνωση για να πάρει χρήματα, να κάνει τέτοια προγράμματα και να καταλάβουμε πού πρέπει να πάμε”.

Γ.Σ.