Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 09:29

Προσδοκίες ανάκαμψης της τιμής του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Προσδοκίες ανάκαμψης της τιμής του ελαιολάδου

Η σταθεροποίηση της τιμής του ελαιολάδου πάνω από τα 3 ευρώ έχει δημιουργήσει προσδοκίες στους ελαιοπαραγωγούς ότι το Σεπτέμβριο θα υπάρχει νέα ανάκαμψη. Η τιμή μπορεί να μην φτάσει κοντά στα 4 ευρώ που ήταν στις αρχές του χρόνου, αλλά θα κινηθεί πάνω από 3,50 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν ή θα διαψευστούν ανάλογα με το πώς θα κινηθούν οι μεγάλοι παίκτες, με τις αγορές, τα αποθέματα που διαθέτουν για την κάλυψη των αναγκών, και κυρίως την τελική πρόβλεψη για την παραγωγή της νέας χρονιάς. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξημένη παραγωγή στην Ισπανία αλλά μειωμένη στις υπόλοιπες χώρες. Το Σεπτέμβριο που θα υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα πάνε τα πράγματα στην παραγωγή, θα καθοριστούν και οι τιμές. Το ρίσκο είναι μεγάλο και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να προτρέψει τους παραγωγούς να πουλήσουν ή να περιμένουν ένα μήνα ακόμα.  

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Υπαιθρο Χώρα» το θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δημιουργείται από την κινητικότητα των Ιταλών, η οποία δίνει τον τόνο στις εμπορικές πράξεις και προσφέρει ερείσματα για περαιτέρω βελτίωση των τιμών.

Οπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες με γνώση της αγοράς, λίγο πριν κλείσουν για το φετινό καλοκαίρι τα ιταλικά τυποποιητήρια (από 5 έως 20 Αυγούστου) σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν, το οποίο, όπως φαίνεται, δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γνωστοί εμπορικοί οίκοι πληρώνουν στη Λακωνία έως και 3,35 ευρώ/το κιλό για εξειδικευμένες ποιότητες, ενώ για τα συμβατικά ελαιόλαδα η τιμή κινείται από 3 έως 3,10 ευρώ το κιλό.

Στο μεγαλύτερο κομμάτι της Κρήτης την τελευταία εβδομάδα η τιμή για το ΠΟΠ ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 10 λεπτά σε σχέση με την αύξηση των 20 λεπτών που είχε καταγραφεί πριν από 40 ημέρες και ανήλθε πλέον στα 3,10 ευρώ. Στη Σητεία, η τιμή διατηρείται σταθερά στα 3,20 ευρώ/κιλό, ενώ και οι εμπορικές πράξεις είναι σχετικά περιορισμένες.

Σταθερή παραμένει η τιμή στη Μεσσηνία στα 3,10 ευρώ. Ωστόσο, κρίσιμο συνεχίζει να είναι το ερώτημα για το τι θα συμβεί στα τέλη Αυγούστου, μια περίοδο καθοριστική για το εμπόριο του ελαιολάδου. Τον επόμενο μήνα, θα αποτυπωθούν πλήρως οι επιπτώσεις που θα έχει ο δάκος στην ποιότητα και την ποσότητα της φετινής σοδειάς, γεγονός που θα επηρεάσει καταλυτικά το επίπεδο των τιμών και των περσινών αποθεμάτων.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER