Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 10:42

Ζημιές από βροχοπτώσεις - καθηλωμένη η τιμή: Προβληματισμός για το μέλλον της κορινθιακής σταφίδας

Γράφτηκε από τον

 

Ζημιές στη φετινή παραγωγή της σταφίδας προκάλεσαν οι άκαιρες βροχοπτώσεις και ο ΕΛΓΑ κάνει εκτιμήσεις, όχι εξατομικευμένες, αλλά κατά μέσο όρο ανά περιοχή, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αδικίες.

Η καλλιέργεια της σταφίδας δεν έχει μέλλον αν δεν ενταχθεί στην αναδιάρθρωση, ενώ η Παναιγιάλειος Ενωση σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσηνίας θα αγοράσει προϊόν από το νομό με 1 ευρώ προκαταβολή και με τη βεβαιότητα πως η τελική τιμή θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή.

Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του στην “Ε” ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Θανάσης Σωτηρόπουλος.

“Η σταφίδα βασανίστηκε από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, ενώ αρχικά φαινόταν πολύ καλή παραγωγή”, μας είπε ο κ. Σωτηρόπουλος και παρατήρησε: “Δημιούργησαν πρόβλημα και στην ποσότητα και την ποιότητα. Θα υπάρχει απώλεια στο εισόδημα του παραγωγού”. Μας ενημέρωσε πως βγήκαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις της ζημιάς, αλλά επεσήμανε, φανερά προβληματισμένος, πως “δεν κάνουν εξατομικευμένες ανά παραγωγό. Γίνονται εκτιμήσεις κατά μέσο όρο ανά περιοχή. Θα αδικηθούν παραγωγοί. Η ζημιά εξελίσσεται και η εικόνα σήμερα είναι διαφορετική απ’ αυτή που ήταν πριν 15 ημέρες”.

Ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι “η Παναιγιάλειος σε συνεργασία με την Ενωση Μεσσηνίας θα καλύψει και τους παραγωγούς του νομού σας. Θα ανοίξουμε και θα πάρουμε σταφίδα για λογαριασμό των παραγωγών”, διευκρινίζοντας: “Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουμε να παίρνουμε το προϊόν, το ζυγολόγιο και το τιμολόγιο θα κόβεται στο όνομα της Παναιγιαλείου. Το τιμολόγιο θα κόβεται με προκαταβολή 1 ευρώ. Η τιμή φέτος σίγουρα θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι (ήταν 1,10 με 1,15 ευρώ το κιλό). Το πόσο θα είναι ακριβώς, δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε από τώρα”.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου ξεκαθάρισε ότι “αν η σταφίδα δεν ενταχθεί στην αναδιάρθρωση, δεν υπάρχει μέλλον για το προϊόν” κι εξήγησε: “Η αναδιάρθρωση είναι πάγιο αίτημά μας. Το θέσαμε και πάλι πρόσφατα σε όλους τους βουλευτές, κυβερνητικούς και όχι μόνο. Είναι άδικο που δεν έχει ενταχθεί, όπως εντάχθηκαν τα αμπέλια”.

Κλείνοντας, σημείωσε ότι “χρειάζεται στήριξη η σταφίδα, είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Ζουν από αυτό 17.000 με 20.000 οικογένειες. Πρέπει να στηριχθεί”.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Ενωση Μεσσηνίας, ο συνεταιρισμός ξεκινάει τη συγκέντρωση της σταφίδας με τιμή 1,20 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί θα εισπράττουν το 1 ευρώ μία εβδομάδα μετά την παράδοση, ενώ η τελική εκκαθάριση -όπως αυτή θα προκύψει μετά τη διαμόρφωση της τελικής τιμής- θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Δεκεμβρίου.

Η παράδοση της σταφίδας από τους παραγωγούς στην Ενωση θα γίνεται: α) στους Γαργαλιάνους, στο υποκατάστημα της Ενωσης κάθε Τρίτη και Πέμπτη, β) στη Γιάλοβα, στις αποθήκες της ΣΚΟΣ, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, γ) στη Μεσσήνη, στις αποθήκες της Ενωσης κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη, δ) στους Κόμπους, στις αποθήκες της ΣΚΟΣ κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και ε) στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Ενωσης στη Θουρία κάθε Τετάρτη ή και άλλη ημέρα, αφού προηγηθεί συνεννόηση.

Γ.Σ.