Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012 22:12

Τα πάνω-κάτω με το νέο νόμο - Ψάχνονται ακόμα για τους νέους συνεταιρισμούς

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τα πάνω-κάτω με το νέο νόμο - Ψάχνονται ακόμα για τους νέους συνεταιρισμούς

Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα γίνουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Οι πρόεδροί τους, ο Βασίλης Κοζομπόλης και ο Νίκος Προκοβάκης αντίστοιχα, επιμένουν στις ενστάσεις τους για το νόμο και στη θέση τους ότι οι Ενώσεις πρέπει να παραμείνουν ως δευτεροβάθμιες οργανώσεις.
Εν τω μεταξύ, ούτε η ΕΑΣ Κυνουρίας έχει αποφασίσει πώς θα συνεχίσει. Πάντως εκεί φαίνεται επικρατέστερη η περίπτωση της πρωτοβάθμιας οργάνωσης - κάτι που αποφάσισε ήδη η ΕΑΣ Αργολίδας.
Ο Β. Κοζομπόλης διαφωνεί με τη "γραμμή" της ΠΑΣΕΓΕΣ οι ΕΑΣ να μετατραπούν σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και εκτιμά πως είναι προτιμότερο η Ενωση να γίνει Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη. Στη Μεσσηνία αναμένεται να παραμείνουν 30 με 35 και στη Λακωνία 40 με 45 ενεργοί, δυνατοί και βιώσιμοι συνεταιρισμοί.
Πρόεδροι συνεταιρισμών της Μεσσηνίας στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μάς απαντούν αν θα παραμείνουν, αν θα συνεργαστούν με την Ενωση - και καταθέτουν τη γνώμη τους για την ανάγκη ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιόλαδου στο νομό.

Βασίλης Κοζομπόλης
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας σημείωσε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει η Ενωση», αλλά εξέφρασε και πάλι επιφυλάξεις κι ενστάσεις: «Το βλέπω πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός. Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα να πάμε σε συνέλευση Δ.Σ. των ΕΑΣ της χώρας. Το υπουργείο έχει ζητήσει προτάσεις για τροπολογίες, ενώ τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Πρέπει να δώσουν παράταση να το δούμε ψύχραιμα».
Παρατήρησε ότι έχει διαφωνήσει με την ΠΑΣΕΓΕΣ, «που λέει υποχρεωτικά οι Ενώσεις να γίνουν πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί. Δεν μπορεί να μη σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις ΑΕ, ΑΕΣ (Ανώνυμη Εταιρική Σύμπραξη)» - ενώ επέμεινε στην παραμονή της Ενωσης ως δευτεροβάθμιας οργάνωσης: «Μεταξύ των δύο κακών θα προτιμούσα το τρίτο, να παραμείνει η Ενωση δευτεροβάθμιος συνεταιρισμός. Το νόμο τον φτιάχνουν οι άνθρωποι. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός χωρίς τροπολογίες».
Επικρίνοντας το νέο νόμο, αντέδρασε στη μετατροπή της Ενωσης σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό και τάχθηκε υπέρ της Ανώνυμης Εταιρικής Σύμπραξης: «Κανείς δε διαφωνεί με την κατάργηση των συνεταιρισμών - "σφραγίδων". Ο νόμος δε σε αφήνει να κάνεις επιλογή, δεν σου επιτρέπει το αυτοδιοίκητο. Θα είναι η ταφόπλακα του συνεταιριστικού κινήματος το να πάμε σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Η ΑΕΣ βασίζεται σε νομικά πρόσωπα που έχουν οντότητα στον τόπο, σε κάθε περιοχή. Με την ΑΕΣ θα αλλάξουν οι όροι της συναλλαγής της Ενωσης με τους συνεταιρισμούς. Θα μπορείς να αποφασίσεις, για παράδειγμα το 30% της διακίνησης ενός προϊόντος να περνάει από την ΑΕΣ και να μπορείς έτσι να απευθυνθείς στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση. Με τον πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό οι συνεταιρισμοί - "σφραγίδες" που θα συγχωνευτούν δεν προσφέρουν τίποτα, ενώ οι άλλοι, οι ενεργοί έχουν και μερίδα και το προϊόν. Είναι εντελώς λάθος να καταργήσουμε το δευτεροβάθμιο συνεταιρισμό. Η ΕΑΣ θα είναι ανταγωνιστική με τους συνεταιρισμούς, αντί να τους έχει συμμέτοχους και αρωγούς. Την ΑΕΣ πρέπει να ακολουθήσουν τα φορολογικά κίνητρα για την περαίωση στους συνεταιρισμούς. Είναι λάθος της ΠΑΣΕΓΕΣ να προσπαθεί να δαιμονοποιήσει τη μετατροπή σε ΑΕΣ. Και στη Λακωνία μόνο ΑΕΣ μπορεί να γίνει με τόσους δυνατούς πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Η μη συνεργασία ΕΑΣ - συνεταιρισμών οφειλόταν στο ότι το πάνω χέρι το είχαν οι συνεταιρισμοί - "σφραγίδες"».
Και καταλήγοντας ο κ. Κοζομπόλης τόνισε: «Μόνο με ΑΕΣ αξίζει να ασχοληθώ».

Νίκος Προκοβάκης
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας εκφράζοντας επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για το νέο νόμο σημείωσε: «Αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στο νόμο, η Ενωση δεν μπορεί να γίνει ούτε πρωτοβάθμιος ούτε Ανώνυμη Εταιρεία. Και να το θέλει, δεν μπορεί. Ο νόμος δε λειτουργεί. Αν για παράδειγμα γίνει Α.Ε., αρχίζουν να λειτουργούν άλλοι νόμοι. Αν γίνει πρωτοβάθμιος, πρέπει να γίνει αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων. Για μένα μία είναι η σωστή κίνηση: Να μείνει δευτεροβάθμια οργάνωση. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση θα αποτύχει». Παρατήρησε πως «δεν είναι ίδιες οι Ενώσεις, δεν έχουν την ίδια διάρθρωση, τα ίδια προβλήματα» και επεσήμανε για την οργάνωση του νομού του:
«Η ΕΑΣ Λακωνίας έχει προβλήματα. Ο νομός μας έχει πολύ δυνατό πρωτοβάθμιο συνεταιριστικό κίνημα. Είναι αμαρτία να χαρίσει την περιουσία της η Ενωση, συγχωνευόμενη με τους ανενεργούς συνεταιρισμούς, τις "σφραγίδες". Οι ενεργοί δεν την θέλουν την Ενωση. Στη Λακωνία είναι 40 - 45 συνεταιρισμοί δυνατοί, αλά Γαργαλιάνοι από πλευράς οικονομικής θέσης. Είναι και άλλοι 15 ανάγκης, δεν είναι "μαϊμού", που για να συνεχίσουν θέλουν στήριξη. Αν συνενωθείς με ανενεργούς, γιατί να πάρεις τα προβλήματά τους». Τέλος, εξέφρασε το φόβο του ότι «με τη λογική του ξεπουλήματος που επικρατεί, μπορεί η μεγάλη δανείστρια να μετατρέψει το δάνειο σε μετοχές και να σε πουλήσει. Με την ανέχεια που έχουν οι τράπεζες, κάποιες Ενώσεις είναι φιλέτα γι’ αυτές».

Γιώργος Σακελλαρίου
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κυνουρίας μας ενημέρωσε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα, αλλά παρατήρησε πως η σκέψη τους είναι η Ενωση να μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Ανέφερε πως θα μιλήσει και με τους προέδρους των γειτονικών ΕΑΣ (Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας) για να συντονίσουν τις αποφάσεις τους. Εκτίμησε, πάντως, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να ξέρει τι συμφέρει την Ενωση, καθώς δε γνωρίζει πόσοι συνεταιρισμοί θα διαλυθούν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος μας ενημέρωσε ότι ο συνεταιρισμός «παραμένει όπως είναι, δεν αλλάζει τίποτα. Είναι ο 4ος συνεταιρισμός σ’ όλη την Ελλάδα, με βάση τους ισολογισμούς». Για το ενδεχόμενο της συνεργασίας με την Ενωση παρατήρησε ότι «ακόμα είμαστε υπό σκέψη. Δεν έχουμε αποφασίσει. Το πιθανότερο είναι να υπάρχει μια συνεργασία. Να υπάρχει η συνεταιριστική αλληλεγγύη. Δεν έχουμε αντίρρηση και το λέμε χρόνια». Για τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα διαχειρίζεται το ελαιόλαδο για όλη τη Μεσσηνία, επεσήμανε: «Θέλει πολλή κουβέντα και πολλή σκέψη. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει ένας φορέας. Μπορεί να βρει και τρόπο να χρηματοδοτηθεί. Να μην έρχεται ο Ιταλός να εκμεταλλεύεται τον παραγωγό και το προϊόν. Εμείς θα πρέπει να δούμε ποιοι θα πλαισιώσουν αυτό το φορέα, που θα εκπροσωπεί όλη τη Μεσσηνία».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βάλτας Δημήτρης Αντωνόπουλος είπε ότι «θα παραμείνει ο συνεταιρισμός μας. Απομένει να κάνουμε αύξηση συνεταιριστικής μερίδας - μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 30.000 ευρώ. Είμαστε ενεργός συνεταιρισμός, βγάζουμε 350 τόνους λάδι τη χρονιά». Για την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα και για τη συνεργασία με την Ενωση παρατήρησε: «Θα πρέπει να υπάρχει ένας φορέας. Θα δούμε πώς θα είναι οι εκχωρήσεις των περιουσιακών στοιχείων. Θα πάρουμε μερίδα της ΕΑΣ. Πώς θα γίνει δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι. Θα συνεργαστούμε για 3 χρόνια τουλάχιστον με την Ενωση στον ΕΟΦ. Το θέμα είναι να λειτουργεί ο ενιαίος φορέας, όχι να μην υπάρχει τίποτα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, όλα είναι μπροστά μας. Δεν μπορούμε πάντως να καταργήσουμε το συνεταιρισμό. Είναι για να εξυπηρετεί τον κόσμο».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου Παρασκευάς Τζανετέας μας πληροφόρησε ότι ο συνεταιρισμός «θα παραμείνει όπως είναι. Είναι ενεργός κι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έρθουν μαζί μας, να συγχωνευτούν και άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής μας». Σημείωσε ότι «για να γίνει κάτι καλύτερο και πιο δυνατό, πρέπει να δούμε και άλλες δραστηριότητες πέρα από το ελαιόλαδο, όπως είναι η κτηνοτροφία». Για τη συνεργασία με την ΕΑΣ ανέφερε πως έχουν μια άριστη συνεργασία και οπωσδήποτε θα τη συνεχίσουν. Για την ανάγκη του ενιαίου φορέα και τη διακίνηση του ελαιόλαδου, είπε ότι «το 70% του προϊόντος του συνεταιρισμού φεύγει έξω τυποποιημένο. Δουλεύουμε με επιτυχία το τυποποιητήριο και κάνουμε προσπάθεια να καταργηθεί ο τενεκές και να δουλεύουμε με 5λιτρο με την επωνυμία "Λεύκτρο"».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λευκοχώρας Τάσος Αποστολόπουλος ανέφερε ότι ο συνεταιρισμός θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά ξεκαθάρισε: «Δε θα είναι αναγνωρίσιμος από το υπουργείο. Δεν μπορούμε να έχουμε όλες τις απαιτήσεις που ζητάει το υπουργείο. Συνεταιρισμούς σαν εμάς το υπουργείο τους αφήνει υπό προϋποθέσεις. Εχουμε γραφτεί στο μητρώο, αλλά δεν ξέρουμε αν θα έχουμε να συγκεντρώσουμε το κεφάλαιο που απαιτείται». Για τη συνεργασία με την Ενωση είπε ότι «συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με την ΕΑΣ, αλλά δεν άξιζε τον κόπο με την προμήθεια που παίρναμε. Οι μερίδες που απαιτούνται είναι υψηλές, απαγορευτικές για τον κόσμο, ιδιαίτερα τώρα με την κρίση». Για τον ενιαίο φορέα παρατήρησε πως «εμείς έχουμε κάνει προτάσεις για να εξαλειφθούν οι πιέσεις των Ιταλών για τη διάθεση και την τιμή του ελαιόλαδου. Θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίος φορέας στον οποίο να συμμετέχουν όλοι, παραγωγοί  - ελαιοτριβείς - Ενωση (συνεταιρισμοί) - τυποποιητές - εξαγωγείς και να διαχειρίζεται όλη την ποσότητα ελαιόλαδου του νομού».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER