Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 08:38

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το ελαιόλαδο: Στα 4,30 το πρώτο αγουρέλαιο στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας

Γράφτηκε από την
Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το ελαιόλαδο: Στα 4,30 το πρώτο αγουρέλαιο στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας

Μειωμένη μόνο κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή του πρώτου αγουρέλαιου που πουλήθηκε στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας - και αν η πτώση στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου περιοριστεί κοντά σε αυτό το ποσοστό, τότε οι παραγωγοί θα έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για τη συνέχεια, αφού δεν θα επιβεβαιωθούν όσοι προέβλεπαν "καθίζηση" της τιμής του ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα, η αγορά για φρέσκο αγουρέλαιο άνοιξε φέτος στους Αγίους Αποστόλους στην τιμή 4,30 ευρώ το κιλό, 30 λεπτά χαμηλότερα από την πρώτη περσινή τιμή που ήταν 4,60 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΑΣ Αγίων Αποστόλων Παναγιώτη Μπατσάκη στον "ΑγροΤύπο", η συμφωνία που έκλεισε με Ιταλό τυποποιητή «αφορά όσες ποσότητες αγουρέλαιου με οξύτητες έως 0,3 παραχθούν από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου».

Αν η αγορά ακολουθήσει την τάση των Αγίων Αποστόλων, τότε η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδο που θα δώσει ανάσες στην αγορά, καθώς το εισόδημα από την πώλησή του δεν θα διατεθεί αποκλειστικά σε εργατικά για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου και σε... φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγίους Αποστόλους η σοδειά φέτος είναι πρώιμη, όπως εκτιμάται ότι θα είναι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον "ΑγροΤύπο" άρχισε η παραγωγή φρέσκου αγουρέλαιου και στην Αργολίδα, όπου πρωταγωνιστεί ένας ακόμα συνεταιρισμός, ο ΑΣ "Θερμασία Δήμητρα".

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μέλλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έγινε η πρώτη δοκιμαστική συνεταιριστική σοδειά για φέτος 2018-2019. Μιλάμε για φρέσκο αγουρέλαιο οξύτητας 0,35 απόδοσης 5,5/1 από τον συνεταιριστή Κ.Β. Στάικο».

 

 

 


NEWSLETTER