Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 11:40

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών στις καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ξεκινήσει τις πρώτες αυτοψίες για τις ζημιές που προξένησε ο κυκλώνας “Ζορμπάς” στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας.

Ο επόπτης του οργανισμού για το νομό Μανώλης Ηλιόπουλος επισκέφθηκε χθες χωριά στην περιοχή των Αρφαρών και στο Δήμο Οιχαλίας από τη Σκάλα μέχρι το Διαβολίτσι. Σήμερα αναμένεται να βρεθεί στη Χώρα και άλλες περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας, όπου καταγράφονται οι πιο μεγάλες ζημιές στις μαυρολιές, τις πρώιμες ελιές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες ήταν έτοιμες για μάζεμα.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, μετά από ενημέρωσή της από τις δύο Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας του νομού, επεσήμανε χθες ότι οι ζημιές είναι σοβαρές, καθώς βρισκόμαστε πριν την ελαιοσυγκομιδή. Οσον αφορά τις μαυρολιές μίλησε για τεράστιο πρόβλημα, αφού λόγω της ωρίμανσής τους αυτές χτυπήθηκαν περισσότερο από τους ισχυρούς ανέμους. Η αντιπεριφερειάρχης επιβεβαίωσε πως έχουν γίνει αναγγελίες ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ παρατήρησε πως θα χρειαστεί διαδικασία εξατομίκευσης, για να υπάρχουν ακριβή, αντικειμενικά στοιχεία της ζημιάς. Εκτίμησε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια πρώτη καθοριστική εικόνα της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και σημείωσε πως πρέπει να κινηθούν σύντομα οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημιάς και για την καταβολή των αποζημιώσεων. Αφού ανέφερε ότι υπήρξαν ζημιές και στα υπαίθρια κηπευτικά, επεσήμανε: “Χάνεται η προσδοκία για καλή χρονιά στην ελαιοπαραγωγή. Ενα σημαντικό εισόδημα για τη Μεσσηνία θα χαθεί φέτος”.

Γ.Σ.