Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 22:16

Απώλεια 5 εκ. ευρώ από τις ζημιές στη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Στους 1.750 τόνους, πολύ κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει φθάσει η φετινή παραγωγή σύκων στη Μεσσηνία, λίγο πριν την ολοκλήρωσή της.

Στοιχείο που επιβεβαιώνει τη ζημιά και στην ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος, ενώ ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου εκτιμά στην “Ε” ότι εξαιτίας της ζημιάς αυτής λείπουν από την αγορά του νομού 5 εκ. ευρώ. Επισημαίνει πως το μεγάλο αυτό νούμερο της απώλειας δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αλλά όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία συμπεραίνεται πως η φετινή παραγωγή είναι μικρότερη από την περσινή που ήταν προβληματική από νωρίς, λόγω του καύσωνα (είχαμε 1.867 τόνους).

Ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι 1.550 τόνοι βρίσκονται στα τυποποιητήρια ή έχουν εξαχθεί.

ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΓΟΡΕΣ

Για τις συνέπειες της ζημιάς παρατήρησε ότι “προσπαθούμε να κρατήσουμε πελάτες και αγορές” και σημείωσε: “Εχουν ακυρωθεί παραγγελίες, χάνουμε αγορές. Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά. Πέρυσι ήταν η ζημιά από τον καύσωνα και φέτος από τις βροχές του Ιουλίου και του Αυγούστου”.

Ο πρόεδρος της Συκικής ανέφερε ότι ο ΕΛΓΑ έχει κάνει εκτιμήσεις κι εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά οι πληγέντες παραγωγοί να αποζημιωθούν όπως πρέπει, σύμφωνα με τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Παρατήρησε ότι έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες και πως τα τελευταία χρόνια ό,τι και να γίνει, τα σύκα θα υποστούν ζημιές. Υπενθύμισε ότι φέτος η χρονιά ξεκίνησε με καλές προοπτικές, πρώιμα στις 23 Ιουλίου, με τα σύκα να είναι μεγάλα.

Ο κ. Παπαγεωργίου στάθηκε στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας. Επεσήμανε ότι “θέλει μια στρατηγική για να μπουν νέοι συκεώνες σε πρώιμες περιοχές που θα υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση” και σημείωσε: “Χρειάζεται αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του σύκου. Αξίζει να δοθούν 10 - 15 εκ. ευρώ όταν μπορείς να βγάλεις επιπλέον 5 εκ. ευρώ. Το σύκο αφήνει εισόδημα στο νομό, όχι μόνο στους παραγωγούς”.

Γ.Σ.