Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 09:54

Στα 50 εκατ. εκτιμάται η ζημιά από το δάκο: Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί

Γράφτηκε από την
Στα 50 εκατ. εκτιμάται η ζημιά από το δάκο: Εισαγγελική παρέμβαση ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί

Φουσκώνει το ποτάμι της οργής στις τάξεις των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών, που διαπιστώνουν στα ελαιοτριβεία το μέγεθος της καταστροφής λόγω των προβλημάτων από τη δακοπροσβολή στον ελαιόκαρπο.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν πλέον απόδοση ευθυνών στους υπευθύνους και θεωρούν ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση των δικαστικών αρχών, προκειμένου να διερευνηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες στους υπευθύνους.

Οπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται για μια καταστροφή που προήλθε από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά για επανάληψη -σε χειρότερη εκδοχή- της προπέρσινης καταστροφής. Οι υπεύθυνοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να μην επαναληφθεί η καταστροφή, παρότι συνεχίζουν να εισπράττουν σημαντικότατα ποσά από τους ελαιοπαραγωγούς για τη δακοκτονία.

Το ποσό που θα χαθεί από τις τσέπες των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, και η ολιγωρία συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Τα λεφτά από την τσέπη των ελαιοπαραγωγών τα υπεξαίρεσε η ανικανότητα και η αδιαφορία των υπευθύνων σε κάθε επίπεδο. Οι δε διαβεβαιώσεις για αλλαγή του πλαισίου, εκτός από ενοχή των υπευθύνων, δείχνουν και προσπάθεια μεταβίβασης της ευθύνης στο μέλλον, προκειμένου να γλιτώσουν σήμερα από την μήνιν των ελαιοπαραγωγών.

Η διερεύνηση των ευθυνών και δικαστικά -γιατί πολιτικά, ο καθένας έχει πια καταλάβει- είναι το ελάχιστο ζητούμενο για να νιώσουν οι ελαιοπαραγωγοί δικαιωμένοι, αλλά και να μην έχουμε και τις επόμενες χρονιές την ίδια αδιαφορία για τον κόπο των απλών ανθρώπων.


NEWSLETTER