Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 08:39

Μετατροπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό αποφάσισε η γ.σ.

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μετατροπή της ΕΑΣ Μεσσηνίας σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό αποφάσισε η γ.σ.

Με συντριπτική πλειοψηφία η γενική συνέλευση της ΕΑΣ Μεσσηνίας αποφάσισε το Σάββατο τη μετατροπή της οργάνωσης σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό (διαφώνησαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών της Μάνης που τάχθηκαν υπέρ της ανώνυμης εταιρικής σύμπραξης). Το Σώμα καθόρισε τη συνεταιριστική μερίδα της νέας οργάνωσης του νομού στα 300 ευρώ.
Από τη συνέλευση δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, που κορυφώθηκαν κατά την ψηφοφορία για το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας, όπου επικράτησε η πρόταση με τη χαμηλή μερίδα η οποία ήταν κόντρα στην άποψη της διοίκησης και κυρίως του προέδρου Βασίλη Κοζομπόλη. Ηταν επικράτηση αγροτοσυνεταιριστών της Ν.Δ. που βρίσκονται απέναντι στον πρόεδρο της ΕΑΣ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη χαμηλή μερίδα των 300 ευρώ ψήφισαν και μέλη του Δ.Σ. που στο Συμβούλιο είχαν αποδεχθεί τα 1.200 ευρώ, τα οποία αρχικά προτάθηκαν εκ μέρους της διοίκησης.
Κατά τη συζήτηση ασκήθηκε έντονη κριτική και επιρρίφθηκαν ευθύνες στα τελευταία Δ.Σ. της Ενωσης και στο υπουργείο που δεν ασκούσε τους απαιτούμενους ελέγχους.
Στη συνάντηση παρέστη και ο Μεσσήνιος στην καταγωγή - σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξης Μπακούρος, ο οποίος έδωσε πολύτιμες πληροφορίες και απάντησε σε ερωτήματα, που "έκαιγαν" τους συνεταιριστές της Μεσσηνίας.
Ενημέρωσε ότι από τους 180 συνεταιρισμούς του νομού, στο μητρώο γράφτηκαν οι 55. Από αυτούς οι 9 μόνο έχουν κερδοφορία, οι 28 έχουν ζημιά και οι 18 δεν έχουν δηλώσει κύκλο εργασιών. Εκρινε ως σωστή την απόφαση - πρόταση του Δ.Σ. της Ενωσης για μετατροπή σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, γιατί δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός υγιών συνεταιρισμών. Πληροφόρησε επίσης ότι: Μέχρι τέλη Μαρτίου όσοι συνεταιρισμοί δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο πρέπει να πάρουν απόφαση συγχώνευσης με την Ενωση. Οι συνεταιρισμοί αυτοί έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα πάνε για εκκαθάριση ή θα συγχωνευθούν με γειτονικό συνεταιρισμό. Η περιουσία του συνεταιρισμού που διαλύεται δε διανέμεται, αλλά διατίθεται σε γειτονικό συνεταιρισμό, στην εκκλησία ή στο δήμο. Ενας συνεταιρισμός - μέλος της Ενωσης που δε συγχωνεύεται, θα πάρει τη συνεταιριστική μερίδα πίσω σε 3 χρόνια. Μέχρι τις 31 Μαρτίου οι συνεταιρισμοί που θα παραμείνουν, πρέπει να αποφασίσουν την αύξηση του κεφαλαίου τους στις 30.000 ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου να γίνουν εκλογές για Δ.Σ. Τα υγιή, παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία ενός συνεταιρισμού δεν κατάσχονται από τις τράπεζες, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν από το νέο συνεταιρισμό. Η τράπεζα μπορεί να κατάσχει μόνο αστικά ακίνητα.
Ο κ. Μπακούρος ξεκαθάρισε ότι τα φυσικά μέλη πρέπει να δίνουν το 80% του προϊόντος τους στην Ενωση και όχι οι συνεταιρισμοί. Τόνισε ότι σήμερα κλείνουν οι συνεταιρισμοί-"σφραγίδες" και στη νέα οργάνωση θα μπουν αυτοί οι παραγωγοί που θα "ματώσουν", που θα δώσουν τη μερίδα και το 80% του προϊόντος τους.
Ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε ότι η Ενωση ασθενεί, γιατί τα μέλη της είναι ευκαιριακοί πελάτες και δεν παραδίδουν το προϊόν τους στην οργάνωση, όπως γίνεται στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ζήτησε ένα συνεταιρισμό με ενεργά και όχι με πολλά μέλη, ενώ ενημέρωσε ότι τα πάγια στοιχεία της ΕΑΣ είναι υποθηκευμένα στην Αγροτική Τράπεζα και πως η καθαρή θέση της είναι στα 4 εκ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο που δεν έλεγχε τους συνεταιρισμούς και έδινε δάνεια χωρίς να έχουν ισολογισμό. Ζήτησε ενεργούς και πολλούς συνεταίρους με μικρότερη μερίδα.
Χαμηλή συνεταιριστική μερίδα ζήτησαν και τα μέλη του Δ,Σ. Ηλίας Ντονάς και Γιώργος Καμαρινός.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ύψη μερίδας από 1.200 έως 300 και 100 ευρώ, καμία πρόταση δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ετσι, μέσα σε ένταση αποφασίστηκε νέα ψηφοφορία με προτάσεις 600 ευρώ από την πλευρά της διοίκησης και 300 από τους διαφωνούντες, η οποία και πέρασε τελικά με 42 ψήφους έναντι 36.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER