Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 07:52

Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο σήμερα για τον δάκο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Διοικητήριο σήμερα για τον δάκο

 

Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από το  δάκο, πραγματοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης σήμερα στις 9.30 το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται ότι “για 3η συνεχή χρονιά καταστρέφεται η παραγωγή μας από τον δάκο. Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική που πολλοί συνάδελφοι, μικροί παραγωγοί, δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Οι ευθύνες γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ κυβέρνησης - Περιφέρειας, ενώ εμείς καταστεφόμαστε. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία. Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση των ψεκασμών. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να «πιάνει τους στόχους των μνημονίων». Το πρόγραμμα δακοκτονίας ξεκίνησε με 2 μήνες καθυστέρηση οδηγώντας στο να μην μπορούν μετά να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής”.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης διεκδικεί: “Nα εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Nα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα οι ελαιοπαραγωγοί”.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER