Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 08:11

Φοβούνται αλλά ελπίζουν οι πατατοπαραγωγοί σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Φοβούνται αλλά ελπίζουν οι πατατοπαραγωγοί σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

 

Με τσακισμένους τους παραγωγούς μετά από 5 χρόνια σοβαρής οικονομικής ζημιάς, ξεκίνησε η φετινή καλλιέργεια της πρώιμης (ανοιξιάτικης) πατάτας στη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά στην Καλαμάτα.

Τα έξοδα είναι φέτος περισσότερα, καθώς όλα έχουν αυξηθεί, ωστόσο υπάρχει η ελπίδα να παραμείνει τον Απρίλιο η υψηλή τιμή που έχει η πατάτα αυτή την περίοδο. Ο κρύος χειμώνας των προηγούμενων ημερών ανάγκασε παραγωγούς να ξενυχτήσουν από τώρα για την προστασία της παραγωγής από τον πάγο.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας ενημέρωσε ότι “υπάρχει ένα 10% με 15% που δεν έχει φυτευτεί ακόμα στην περιοχή, λόγω των βροχών”. Μας είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες με το τσουχτερό κρύο “λίγοι έβαλαν για αντιπαγετική προστασία, οι πιο πρώιμοι”. Μας εξήγησε ότι “κάποιοι δεν έβαλαν μπροστά, γιατί τα έξοδα για το ρεύμα και το πετρέλαιο είναι πολλά”, αλλά παρατήρησε πως “στη συνέχεια, αν δεν φτιάξει ο καιρός, θα αναγκαστούμε να βάλουμε όλοι. Ο καιρός είναι δύσκολος τώρα”. Διευκρίνισε ότι “με τον πάγο τα έξοδα μεγαλώνουν και τα φυτά ταλαιπωρούνται” και πρόσθεσε πως “μεγαλώνουμε και μεις που ασχολούμαστε με την παραγωγή”. Αφού παρατήρησε ότι “είναι 5 χρόνια που δεν μπορούμε να σηκώσουμε κεφάλι, από το 2013”, ο Γ. Μπλάνας επεσήμανε πως “περίπου τα ίδια στρέμματα βάλαμε και φέτος. Είναι ακριβές φέτος οι πατάτες και παρακινήθηκε ο κόσμος και κάποιοι έβαλαν 5 - 10 στρέμματα παραπάνω. Τον Απρίλιο, όμως, δεν ξέρουμε τι τιμές θα έχουμε”.

Για το μεγάλο κόστος της παραγωγής σημείωσε ότι “οι σπόροι είναι πανάκριβοι, τα λιπάσματα και τα φάρμακα έχουν ακριβύνει. Είναι μεγάλο το κόστος, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Είναι πολλά τα έξοδα, 1.000 ευρώ το στρέμμα και αν βάλεις και το ενοίκιο”. Για την κατάσταση των πατατοπαραγωγών παρατήρησε πως “ο κόσμος έχει απελπιστεί, είναι παντού μειωμένες οι καλλιέργειες ακόμα και σε χώρες της Ευρώπης, γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι τιμές. Καλλιεργούμε, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης ενημέρωσε ότι “το Πάσχα που είναι όψιμα, θα είμαστε στο φουλ της παραγωγής. Θα είναι υπεραρκετές οι ποσότητες που θα υπάρχουν, για να καλύψουν τις ανάγκες”.

Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας - πατατοπαραγωγός στον Μπουρνιά Γιώργος Δούβας μας πληροφόρησε ότι τις προηγούμενες μέρες “κάναμε προστασία για τον πάγο, είναι 30% με 40% που έχουν φυτρώσει. Τις προστατεύουμε για να έχουμε ομοιομορφία”. Παρατήρησε πως “έχει ολοκληρωθεί η φύτευση στον Μπουρνιά. Βάλαμε τα ίδια με πέρυσι στρέμματα”. Επεσήμανε ότι οι πατατοπαραγωγοί “βρισκόμαστε στα όρια της καταστροφής, της χρεοκοπίας. Ολοι χρωστάμε κάπου, παντού” και σημείωσε: “Κάθε χρονιά οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν, δεν υπάρχει παραγωγός που να είναι οικονομικά εύρωστος. Ο σπόρος φέτος ήταν ακριβότερος, λόγω ζημιάς στην Ευρώπη, 15 λεπτά το κιλό πάνω και τα λιπάσματα αυξημένα και η ΔΕΗ. Ολοι ανακοινώνουν αυξήσεις”.

Για την καλή τιμή της πατάτας που υπάρχει τώρα, εκτίμησε πως “αν κρατηθούν οι πατάτες τον Απρίλιο στις τιμές που βρίσκονται τώρα, θα είναι πολύ καλά”, αλλά διευκρίνισε: “Να δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και η παραγωγή. Γιατί πρέπει να έχουμε και παραγωγή, για να πάμε καλά”.


NEWSLETTER