Κυριακή, 08 Απριλίου 2012 09:09

Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις λαδιού από τις αλλαγές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις λαδιού από τις αλλαγές

Σε κίνδυνο θα τεθεί η ελαιοκαλλιέργεια όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάβασης (το 2019) από την καταβολή επιδοτήσεων με βάση τα ιστορικά δικαιώματα, στην κατ’ αποκοπή καταβολή ανάλογα με την έκταση που θα έχει δικαίωμα επιδότησης. Το σύνολο των επιδοτήσεων θα μοιραστεί σε πολύ περισσότερους αγρότες (ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς δεν παίρνουν επιδότηση σήμερα), ενώ η βασική ενίσχυση θα αποτελεί μικρό μέρος του συνολικού ποσού. Η υπόλοιπη επιδότηση θα δίνεται υπό προϋποθέσεις ή κατά κατηγορίες. Τα σενάρια που παίζουν είναι πολλά αλλά όπως αποκάλυψε το προηγούμενο Σάββατο η εφημερίδα "Agrenda" η βασική επιδότηση υπολογίζεται στα 167 ευρώ ανά εκτάριο ή… 16,7 ευρώ το στρέμμα!
Η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει σοβαρή κινητικότητα στον ελαιοκομικό τομέα της Ισπανίας και το θέμα περιλήφθηκε μαζί με άλλα στην ατζέντα αυτών που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρεται σε εξειδικευμένα πόρταλ του Διαδικτύου «μια νέα ομάδα από τον τομέα του ελαιολάδου προετοιμάζει επειγόντως ένα έγγραφο θέσεων προκειμένου να προστατεύσει τα μέλη της από τις επαπειλούμενες περικοπές των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τη σύνοδό του στη Βαρκελώνη, την περασμένη Τρίτη, το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Ελαιοπαραγωγικών Περιφερειών συμφώνησε να ολοκληρώσουν το προσχέδιο πριν από το τέλος του Ιουνίου, προκειμένου να "αμυνθεί στις Βρυξέλλες" στις ''καυτές'' διαπραγματεύσεις ως προς τη δομή και τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2014-2020.
Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η καταβολή σε όλους τους ελαιοκαλλιεργητές ενός κατ’ αποκοπή ποσού ανά εκτάριο αντί να πληρώσει ορισμένους ανάλογα με το ιστορικό της παραγωγής - μια αλλαγή που ζημιώνει ιδιαίτερα τη Γαλλία και την Ισπανία.
Μόνο ο τομέας του ελαιολάδου στην Ισπανία επί του παρόντος επιχορηγείται με το 40% της αξίας της αγοράς του ελαιολάδου, σύμφωνα με το νέο υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Ισπανίας Miguel Arias Cañete. "Μιλάμε για ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 1 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 468 ευρώ ανά εκτάριο (ανά έτος)," είπε στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του νέου φόρουμ, η Aνα Ρομέρο, γενική διευθύντρια της Βιομηχανίας και Ποιότητας αγροτικών προϊόντων για την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, είπε ότι το φόρουμ έπρεπε να κινηθεί γρήγορα.
Στην ερώτηση γιατί ήταν απαραίτητο αυτό το νέο φόρουμ, όταν ο τομέας εκπροσωπείται από οργανώσεις όπως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), καθώς και εθνικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, η Ρομέρο απάντησε ότι αν και το ΔΣΕ, για παράδειγμα, κάνει εξαιρετική δουλειά, ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για τις περιφέρειες γι᾿ αυτό θα ήταν καλύτερα να πιέσουν άμεσα οι ίδιες.
Απαντώντας στην κριτική ότι οι ενισχύσεις της ΚΑΠ στηρίζουν ελαιοκτήματα που διαφορετικά δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμα, η Ρομέρο, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δικαιολογήσουν τις επιδοτήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η σημασία του τομέα του ελαιολάδου στη διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων και την πρόληψη της εγκατάλειψης της γης, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ισπανίας όπου τα κτήματα βρίσκονται σε πλαγιές και είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν επικερδώς, αν και το ελαιόλαδο που παράγουν είναι εξαιρετικό.
Οπως είπε, το προσχέδιο θέσεων που θα τεθεί προς συζήτηση, θα καθορίζει τις απαραίτητες αλλαγές σε πέντε κύριες κατηγορίες: ποιότητα, προώθηση και ενημέρωση, εμπόριο και συμφωνίες με τρίτες χώρες, έρευνα και αναδιάρθρωση της ΚΑΠ.
Η υποστήριξη κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες θα ανατεθεί στα μέλη του φόρουμ, δηλαδή τις Περιφέρειες Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα και Ιστρια (Κροατία), Ανδαλουσία και Καταλονία (Ισπανία), Κορσική, Λανγκεντόκ - Ρουσιγιόν, Προβηγκία – Κυανή Ακτή παρά τις Αλπεις και Ροδανός παρά τις Αλπεις (Γαλλία), Κρήτη και Στερεά Ελλάδα (Ελλάδα), και Εμίλια Ρομάνια, Απουλία και Τοσκάνη (Ιταλία).
Το νέο φόρουμ στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης που παράγουν φρούτα, λαχανικά και φυτά (AREFLH) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης των Γεωγραφικών Ενδείξεων (AREPO), οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER