Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 17:53

Τριφυλία: Μέτρα για αντιμετώπιση επιβλαβούς οργανισμού σε φυτά ντομάτας

Γράφτηκε από τον
Τριφυλία: Μέτρα για αντιμετώπιση επιβλαβούς οργανισμού σε φυτά ντομάτας

Μέτρα για την αντιμετώπιση επιβλαβούς οργανισμού που εντοπίστηκε σε φυτά ντομάτας και επιβεβαιώθηκε από το Εργαστήριο Βακτηριολογίας του Μπενάκειου Ινστιτούτου, συστήνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας.

Οπως σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση: “Διαπιστώθηκε κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis, σε δείγματα φυτών τομάτας. O εν λόγω επιβλαβής οργανισμός καραντίνας συμπεριλαμβάνεται στο παράρτημα μα II, μέρος Α, κεφάλαιο 2 του ΠΔ 365/2002, που αφορά επιβλαβείς οργανισμούς, των οποίων η εισαγωγή και η εξάπλωσή τους απαγορεύεται όταν εμφανίζονται σε ορισμένα φυτά και φυτικά προϊόντα. Για τη διακίνηση πολλαπλασιαστικού φυτού τομάτας (σπόροι-φυτάρια) είναι απαραίτητη η έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά”.

Στους καλλιεργητές ντομάτας, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειές τους, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα: Εκρίζωση των ασθενών φυτών, κατά το δυνατό, με το ριζικό τους σύστημα και καταστροφή τους με καύση. Ψεκασμός των υπολοίπων φυτών της καλλιέργειας με εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα για την ντομάτα, ακολουθώντας τις οδηγίες του παρασκευαστή οίκου. Διακοπή νερού άρδευσης στις θέσεις των προσβεβλημένων φυτών και καταπολέμηση τυχόν εντόμων εδάφους που προσβάλλουν τις ρίζες. Αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης. Καλός αερισμός του θερμοκηπίου για την αποφυγή δημιουργίας συνθηκών υψηλής σχετικής υγρασίας. Απολύμανση των εργαλείων κλαδεύματος μετά τη χρήση σε κάθε φυτό. Αμέσως μετά το κλάδευμα ή άλλες καλλιεργητικές φροντίδες που δημιουργούν πληγές στα φυτά, ψεκασμός με εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα. Αποφυγή εκτέλεσης εργασιών που μπορεί να δημιουργήσουν τραυματισμούς στην καλλιέργεια όταν το φύλλωμα είναι υγρό και ευνοούνται οι μολύνσεις. Συλλογή και καύση των υπολειμμάτων των φυτών στο τέλος της καλλιέργειας. Καταστροφή των ζιζανίων (Solanum nigrum κ.ά.), καθώς υπάρχουν είδη ζιζανίων στα οποία μπορεί να επιβιώσει το παθογόνο και με τον τρόπο αυτό να αποτελέσουν εστία για μεταφορά του στα φυτά της καλλιέργειας. Αποφυγή ποτίσματος με νερό που διέρχεται από μολυσμένους αγρούς ή θερμοκήπια. Αμειψισπορά 2-3 ετών με φυτά μη ξενιστές του παθογόνου. Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση νέας φυτείας. Αλλαγή του χώματος των σπορείων ή απολύμανσή τους με ατμό ή με κατάλληλο εγκεκριμένο απολυμαντικό. Απολύμανση των πασσάλων στήριξης των φυτών με κατάλληλο απολυμαντικό εάν δεν είναι καινούργιοι. Εφαρμογή ηλιοαπολύμανσης του εδάφους είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του «βακτηριακού έλκους» της ντομάτας.

 

Κ.Μπ.


NEWSLETTER