Παρασκευή, 13 Απριλίου 2012 09:16

Βγήκε φρέσκια πατάτα στον Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βγήκε φρέσκια πατάτα στον Μπουρνιά

Φρέσκες πατάτες έβγαζαν χθες παραγωγοί στον Μπουρνιά για να καλύψουν τη ζήτηση ή καλύτερα να προσφέρουν φρέσκο ντόπιο προϊόν στον κόσμο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας για το πασχαλινό τραπέζι. Ηταν μικρές ποσότητες, καθώς η φετινή πρώιμη πατάτα στον κάμπο της Καλαμάτας και της Μεσσήνης θα βγει μετά το Πάσχα -οψίμισε λόγω του καιρού και του χειμώνα που ήταν βαρύς- και κυρίως μετά τις 20 Απριλίου. Οι παραγωγοί ζητούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ελέγξουν τις εισαγωγές, για να κρατηθούν οι τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, έβγαζε πατάτα που την έδινε 47 λεπτά σε έμπορο της Καλαμάτας για την ντόπια αγορά. «Για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο, για το πασχαλινό τραπέζι. Εχουμε παράδοση, είμαστε 120 χρόνια πατατοπαραγωγοί», παρατήρησε ο κ. Βλαχογεωργακόπουλος και σημείωσε: «Μετά το Πάσχα θα βγουν οι πατάτες, όπως τα είχαμε υπολογίσει. Ζήτησε ο κόσμος για το Πάσχα, γι’ αυτό βγάζουμε. Καλή είναι η πατάτα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, ικανοποιητική η απόδοση. Πάει 2,8 με 3 τόνους το στρέμμα, μετά τις 20 του μήνα θα πάμε και 3,5 και παραπάνω τόνους».
Επεσήμανε ότι «οι αρμόδιοι πρέπει να κοιτάξουν τις εισαγωγές, γιατί οι Αιγύπτιοι κατεβάζουν τις τιμές» και πρόσθεσε: «Αν πουλήσουμε 35 λεπτά, χαθήκαμε. Να μπορέσουν να κρατηθούν οι παραγωγοί, γιατί έχει έξοδα η καλλιέργεια. Τη ζητάει τη φρέσκια πατάτα ο κόσμος. Και στο εξωτερικό οι Γερμανοί ζητούν φρέσκια πατάτα. Πρέπει να "ψηθούν" οι πατάτες, γι’ αυτό θα διατεθούν αργότερα εκτός Μεσσηνίας».
Σε άλλο κτήμα έβγαζαν πατάτες ο Νίκος Μαλαπάνης και ο Στάθης Σμυρλής. Μας ενημέρωσαν ότι τις πουλάνε στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας «από 65 μέχρι 80 λεπτά, ανάλογα τη φτώχεια». Παρατήρησαν πως «είναι φρέσκια και την αγοράζει, την προτιμάει ο κόσμος. Αποφεύγει της εισαγόμενες».
Επιβεβαίωσαν ότι οι πατάτες θα βγουν μετά το Πάσχα, ενώ η απόδοσή τους είναι από 3 μέχρι 3,5 τόνους το στρέμμα. Ο Ν. Μαλαπάνης επεσήμανε ότι «το θέμα είναι να περιοριστούν οι εισαγόμενες» και συμπλήρωσε: «Πάντως, τις προτιμάει ο κόσμος τις φρέσκες. Τη Μεγάλη Τετάρτη δώσαμε 85 κλούβες στην λαϊκή, που δεν είχαμε ξαναδώσει ποτέ».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER