Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 08:25

Κινητοποιήσεις αγροτών στην Καλαμάτα: Εχυσαν το γάλα στα σκαλιά του διοικητηρίου (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Κινητοποιήσεις αγροτών στην Καλαμάτα: Εχυσαν το γάλα στα σκαλιά του διοικητηρίου (βίντεο)

Γάλα που δεν μπορούν να πουλήσουν έχυσαν χθες το μεσημέρι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας στην είσοδο του Διοικητηρίου, και πέταξαν μπάλες με χορτάρι.

Οι κτηνοτρόφοι ήρθαν στην Καλαμάτα με τα αγροτικά τους, μαζί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα των αγροτών - μελών του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης. Πέρασαν με πομπή από την Αριστομένους και κατέληξαν μπροστά στο Διοικητήριο, όπου για μισή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα αυτό της Ψαρών.

Παρόμοια κινητοποίηση με περισσότερα αγροτικά και τρακτέρ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΑΣΠΠ και του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα, με αγρότες από τους συλλόγους της Μεσσήνης και του Χανδρινού. Τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στο σταθμό της Μεσσήνης και στο Χανδρινού, στον εθνικό δρόμο.

Στη χθεσινή κινητοποίηση οι κτηνοτρόφοι σημείωσαν με αγανάκτηση, ότι «δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα γάλατα, 60-70 λεπτά και δεν τα παίρνουν. Και για κείνα που έχουμε δώσει, δεν έχουμε πληρωθεί».

Παρατήρησαν πως αφού δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα, το χύνουν σε γράνες, ενώ ανέφεραν πως το κόστος για το γάλα είναι 1,20 ευρώ για να πάρουν 72 λεπτά, που ούτε κι αυτά τα παίρνουν.

Εκτίμησαν ότι αυτή είναι η χειρότερη χρονιά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Δώσαμε αρνιά 1,80 και 2 ευρώ. Για μας είναι τσάμπα και στην κατανάλωση είναι ακριβά. Εχουμε χρεοκοπήσει. Εμείς είμαστε τοις μετρητοίς και πληρωνόμαστε με πίστωση και αν πληρωνόμαστε».

Τέλος, αγρότες και κτηνοτρόφοι, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΓΟΕΒ, σημείωσαν ότι «οι καλλιέργειες στον κάμπο καταστράφηκαν. Δεν είχε κανένα έργο αποστράγγισης. Είμαστε χρεωμένοι σε γεωπόνους και ζωοροφάδες».

Γ.Σ.


NEWSLETTER