Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2019 07:54

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις: Αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα αγρότες από το Χανδρινού, την ευρύτερη περιοχή και τη Μεσσήνη μπήκαν χθες στην Καλαμάτα. Εκαναν γνωστή στον κόσμο τη διαμαρτυρία τους για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Ανέβηκαν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία, έχυσαν γάλα στην είσοδο του Διοικητηρίου κι ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους συνεργάτη της βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη και την αντιπεριφερειάρχη Αντωνία Μπούζα, την οποία και αποδοκίμασαν.

Αρχικά, οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες από τα μπλόκα του Χανδρινού και της Μεσσήνης ανέβηκαν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους. Ομάδα τους πήγε στα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, άφησαν μια μπάλα με χορτάρι και συναντήθηκαν με την Ιωάννα Οικονομοπούλου από το γραφείο της βουλευτή Γιώτας Κοζομπόλη. Της παρέδωσαν ένα υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος σημείωσε ότι θέλουν αμέσως να μάθουν τις απόψεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για το θέμα της αποζημίωσης για τη ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από τον δάκο.

Η πομπή με τα τρακτέρ και τα αγροτικά συνέχισε και κατέληξε μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, στην οδό Ψαρών. Στην είσοδο του Διοικητηρίου κτηνοτρόφοι άδειασαν δύο δοχεία με γάλα από τα ζώα τους, το οποίο δεν μπορούν να διαθέσουν και το χύνουν στις γράνες. Στέλεχος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και λίγο μετά ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε στο κινητό με τον κτηνοτρόφο Παναγιώτη Θλιμμένο. Ο Μεσσήνιος κτηνοτρόφος σημείωσε στον υπουργό ότι οι κτηνοτρόφοι αιμορραγούν, δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα, το κρέας και τα ζώα τους και του ζήτησε ένα ραντεβού για συνάντηση, ώστε να ενημερωθεί για το αδιέξοδο που βιώνουν αυτός και οι συνάδελφοί του.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) και του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Χρήστος Θεοδωρακόπουλος παρατήρησε ότι “είμαστε σε αναβρασμό για τα τοπικά προβλήματα” και στάθηκε στο πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Επεσήμανε πως το πιο μεγάλο ζήτημα είναι η δακοκτονία και δήλωσε με αποφασιστικότητα ότι “θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Υπάρχει οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην Πελοπόννησο”. Ενημέρωσε ότι η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και συνάντηση με τον υπουργό.

Σε ερώτηση για τις γκρίνιες πολιτών, λόγω του κλεισίματος των δρόμων από αγρότες, ανέφερε ότι “αυτοί (εννοώντας τους κυβερνώντες) μας κλείνουν το δρόμο για τη ζωή μας, εμείς κλείνουμε το δρόμο για λίγο”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος είπε ότι “συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις” και παρατήρησε πως “δεν έχει απαντήσει σε κανέναν ο υπουργός και σε κάποιες απαντήσεις που έδωσε, ήταν προκλητικός”. Στάθηκε στην αποτυχία της δακοκτονίας και στις αποζημιώσεις για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής, καθώς και στις οξύτητες των λαδιών με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώθηκαν για τους αγρότες.

Επεσήμανε ότι η στάση της κυβέρνησης τους πείσμωσε και πρόσθεσε: “Θα είμαστε στους δρόμους και στα μπλόκα. Με τη δεύτερη μέρα στα μπλόκα έστειλαν συναδέλφους μας στα δικαστήρια. Απάντηση με μπλόκα παντού”. Ακόμα, επέκρινε τον υπουργό, αναφέροντας πως “μας λέει ότι φταίει ο καιρός για την αποτυχία της δακοκτονίας. Εστειλε χαρτί στις Περιφέρειες για επιτάχυνση της διαδικασίας για τις εκλογές”.

Τέλος, ομάδα αγροτών ανέβηκε στον 4ο όροφο του Διοικητηρίου και στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Αντωνίας Μπούζα και άφησαν μια μπάλα με χορτάρι. Στη συζήτηση που έγινε, οι επικεφαλής των αγροτών κατηγόρησαν την περιφερειακή αρχή για την αποτυχία της δακοκτονίας και για το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκε τα αιτήματά τους στο θέμα των αποζημιώσεων της ελαιοπαραγωγής που καταστράφηκε. Οταν η κ. Μπούζα πήγε να πει κάτι για τις καιρικές συνθήκες που συνέβαλαν στην αύξηση του δάκου, οι αγρότες αντέδρασαν και την αποδοκίμασαν.