Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 09:50

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ Αγανακτισμένοι οι πατατοπαραγωγοί ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ   Αγανακτισμένοι   οι πατατοπαραγωγοί   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

 

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

 

Ανήσυχοι, αγανακτισμένοι και οργισμένοι είναι οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, καθώς οι τιμές της φρέσκιας πατάτας είναι ήδη χαμηλές ενώ η παραγωγή δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το 5%. Οι αγρότες επικρίνουν τις αρμόδιες αρχές, το κράτος που τους άφησε και πάλι απροστάτευτους, και διαμαρτύρονται για τις αθρόες κι ανεξέλεγκτες εισαγωγές που όπως λένε έχουν πλημμυρίσει την ελληνική αγορά.

Ο Θανάσης Κατσιβαρδέας παρατήρησε ότι «ακόμα δεν ξεκίνησαν οι πατάτες και πήγαν 40 λεπτά και παρακάτω. Μήπως πάνε και χωρίς τιμή...». Σημείωσε ότι «το χειμώνα οι αιγυπτιακές είχαν 80 και 90 λεπτά και τώρα τις πήγαν στα 27 λεπτά. Ετσι θα στηρίξουν την ανάπτυξη στην ύπαιθρο, για να πάρει μπροστά η χώρα; Τα πράγματα δεν είναι καλά, δεν είναι αισιόδοξα. Οπως δεν τραβιούνται οι πατάτες, αφού δεν υπάρχει ζήτηση, θα τις πετάνε με το παραμικρό στο συσκευαστήριο και οι έμποροι». Ο κ. Κατσιβαρδέας επέρριψε ευθύνες στους πολιτικούς και τα κόμματα εξουσίας, λέγοντας με οργή: «Θα έρθουν να ζητήσουν ψήφο και οι πατάτες θα είναι απούλητες. Θα φτάσει ο κόσμος σε ακραία φαινόμενα. Μη δουν 500 άτομα στην πλατεία της Μεσσήνης και τους πάρουν στο κυνήγι για τον Πάμισο. Οι τηλεοράσεις λένε ψέματα στα γκάλοπ με τα μικρά κόμματα. Εχουν μεγαλύτερα ποσοστά».

Ο Απόστολος Δουρούμης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «φέτος είμαστε για φυλακή...» και σημείωσε: «Υπάρχει κράτος; Οι τιμές είναι χαμηλές, δεν έχει λεφτά ο κόσμος να ψωνίσει. Εχει πολλές εισαγόμενες, ακόμα και κυπριακές. Εχουν πληθώρα, κυρίως αιγυπτιακές, και θέλουν να τις φάνε τσάμπα. Προμηνύονται και πιο χαμηλές τιμές από τα 40 λεπτά». Στάθηκε ιδιαίτερα στις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις, κατηγόρησε τους υπεύθυνους της Πολιτείας και παρατήρησε: «Παίρνουν 5 τσουβάλια από εμάς και 20 από την Αίγυπτο και τις κάνουν ελληνικές. Και μετά περιμένουν να μείνει ο κόσμος στην επαρχία; 'Η λένε να έρθει ο κόσμος από την Αθήνα και να ασχοληθεί με τα αγροτικά προϊόντα; Εδώ δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς, δεν προστατεύουν εμάς. Δουλεύουν τον κόσμο. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές είναι το πρόβλημα. Δύο άτομα είναι που κάνουν τις εισαγωγές - και νοιάζονται γι’ αυτούς και όχι για τους χιλιάδες αγρότες. Δεν υπάρχει κράτος. Αν κατέβουν για ψήφους, θα τους πάρουν με τις πέτρες. Να σταματήσουμε να βγάζουμε πατάτα, δεν υπάρχει ζήτηση. Το κάνουν επίτηδες για να φρακάρουν την αγορά και να πέσουν τελείως οι τιμές».

Ο θείος του Κωνσταντίνος Δουρούμης συμφώνησε ότι «δεν υπάρχει ζήτηση κι αυτοί βγάζουν συνέχεια αιγυπτιακές, για να ρίξουν τις τιμές».

Ο Πέτρος Κουτσοπέτρος παρατήρησε με αγανάκτηση: «Δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά. Στην Αθήνα, στην Καλλιθέα τη Μεγάλη Δευτέρα έλεγαν πως πουλούσαν πατάτες Καλαμάτας που ακόμα δεν είχαν βγει».

Πιο ψύχραιμος και θέλοντας να φανεί αισιόδοξος ο Δημήτρης Αποστολόπουλος μας είπε: «Είναι χαμηλές οι τιμές. Εχουμε υψηλό κοστολόγιο. Παίζουν ρόλο οι εισαγωγές. Ελπίζω να στρώσουν τα πράγματα την άλλη εβδομάδα, να κρατηθούν οι πατάτες. Οι παραγωγοί πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία και να μην πανικοβαλλόμαστε».

Ο Κωνσταντίνος Μπλάνας που έβγαζε πατάτες, μικρές ποσότητες για ντόπιους εμπόρους για τη λαϊκή της Καλαμάτας, ανέφερε: «Δεν τραβιούνται οι πατάτες, γι’ αυτό και είναι χαμηλές οι τιμές. Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι. Πρέπει να έχουν 40 και 45 λεπτά για να σου μείνει κι ένα μεροκάματο. Οπως είναι τώρα, δε μένει τίποτα».

Ο Γιώργος Δουρούμης επέκρινε το κίνημα της φτηνής πατάτας, λέγοντας: «Μας πήραν στο λαιμό τους με τις πατάτες Νευροκοπίου. Αυτές βγαίνουν το καλοκαίρι, έχουν μεγάλη απόδοση και αφού πουλήσουν κάποιες, τις άλλες τις κρατάνε στα ψυγεία». Παρατήρησε πως «με τη φτώχεια που έχει ο κόσμος... Φόρτωναν πατάτες από τη Γαλλία με 6 λεπτά, που κάνουν μόνο για τα ζώα. Κοντά σ’ αυτούς την πληρώνουμε κι εμείς». Για τη μέχρι τώρα εικόνα επεσήμανε με απογοήτευση και ανησυχία: «Ξεκίνησαν τις δύο πρώτες ημέρες με 45 λεπτά, μετά έπεσαν στα 40 και τώρα ακούγονται και τα 35. Μήπως και μείνουν οι πατάτες στα κτήματα. Με 35 λεπτά τι να πάρεις;». Αναλύοντας τα πολλά έξοδα που έχουν οι καλλιεργητές, σημείωσε: «Κάνουμε πολλά έξοδα το χειμώνα και ιδιαίτερα φέτος μ’ αυτόν τον καιρό, είχαμε παραπάνω λιπάσματα, ραντίσματα και γενικότερα περισσότερα έξοδα (πετρέλαια για τα τρακτέρ για αντιπαγετική προστασία). Είναι επιπλέον 8 με 10 λεπτά τα έξοδα της συγκομιδής (γυναίκες, τρακτέρ). Για 50 στρέμματα ο σπόρος κόστισε 21.800 ευρώ και 7.500 ευρώ πήγε το φάρμακο μόνο για το νηματώδη. Φέτος μέχρι τώρα έχω κάνει 10 ραντίσματα και κάθε ράντισμα πάει 500 ευρώ. Θα μπούμε μέσα. Τελειώσαμε. Τις "έφαγε" τις πατάτες ο χειμώνας». Για τις εισαγωγές και τη φτώχεια του κόσμου επεσήμανε: «Είναι γεμάτη αιγυπτιακές πατάτες η Αθήνα. Απ’ όλη την υφήλιο φέρνουν πατάτες. Και στα μανάβικα της Μεσσήνης που ο κόσμος έπαιρνε τσάντες με πατάτες, τώρα παίρνει 2 κιλά».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER