Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 09:17

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ "Παράθυρο" της ΕΑΣ για προαιρετική πληρωμή

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  "Παράθυρο" της ΕΑΣ  για προαιρετική πληρωμή

 

 

Ρεπορτάζ

Γιάννης Σινάπης

 

"Παραθυράκι" προσπαθεί και φαίνεται να βρήκε η ΕΑΣ Μεσσηνίας, για να συνεχίσει να ενεργοποιεί δικαιώματα, παίρνοντας 30 ευρώ από τον κάθε παραγωγό, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει η ΠΑΣΕΓΕΣ με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το "παραθυράκι" αυτό, όμως, σύμφωνα με το γ.γ. του υπουργείου Γιώργο Κανελλόπουλο, πρέπει να έχει το χαρακτήρα της προαιρετικής πληρωμής, με τη θέληση του παραγωγού, κάτι που μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν υπήρξε. Μ’ όλα αυτά η διαδικασία της ενεργοποίησης μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου και όπως φαίνεται οι παραγωγοί θα την πληρώσουν και πάλι, καθώς δε θα γλυτώσουν την καταβολή των 30 ευρώ, ακόμα και κείνοι που δυσκολεύονται να το πληρώσουν.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Προχθές το βράδυ βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και το γενικό διευθυντή της οργάνωσης Γιάννη Τσιφόρο, ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Νίκος Σαρδέλης, με σκοπό να βρεθεί το "παραθυράκι" για τη νόμιμη πληρωμή των 30 ευρώ. Το "παραθυράκι" είναι ότι η Ενωση δεν παίρνει χρήματα για την ενεργοποίηση, αλλά για τη "διαχείριση αρχείου του παραγωγού".

Μάλιστα, στη συνάντηση τονίστηκε ότι η ΕΑΣ δεν πρέπει να παίρνει χρήματα για ενεργοποίηση στις δύο πύλες εισόδου για τη Μεσσηνία, που σύμφωνα με τη σύμβαση είναι σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία.

Χθες παρότι το ηλεκτρονικό σύστημα για την ενεργοποίηση ήταν κομμένο για την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η Ενωση συνέχιζε τις ενεργοποιήσεις με προεκτυπωμένες αιτήσεις και ο κάθε παραγωγός πλήρωνε κανονικά τα 30 ευρώ, που ήταν, όπως αναγραφόταν και στην απόδειξη, για τη διαχείριση αρχείου του παραγωγού (βεβαιώσεις, εκτυπώσεις, φωτοαντίγραφα).

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασ. Κοζομπόλης εκτίμησε, με δηλώσεις του στην "Ε", ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μάλιστα μας ενημέρωσε (το μεσημέρι) πως το απόγευμα θα άνοιγε και πάλι το σύστημα, μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στο υπουργείο. Ο κ. Κοζομπόλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα που οδήγησε στο κλείσιμο του ηλεκτρονικού συστήματος από το υπουργείο, δημιουργήθηκε με μια πρόχειρη απόδειξη που δόθηκε σε παραγωγό από το Βλαχόπουλο, η οποία έγραφε λανθασμένα πως ήταν για ενεργοποίηση. Ανέφερε ότι η διαχείριση αρχείου του παραγωγού αφορά «φωτοτυπίες στα χαρτιά του κάθε παραγωγού, ενοικιαστήρια -τα συμπληρώνουμε εμείς για να μην έχουμε προβλήματα και με το Ε9-, χαρτογραφικά υπόβαθρα, βεβαιώσεις για σχέδια βελτίωσης - νέους αγρότες και γεωτρήσεις» κι έκανε λόγο για προαιρετική, εθελοντική πληρωμή.

Σ’ αυτό το τελευταίο εστίασε χθες το απόγευμα ο γ.γ. του υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος, που μας είπε ότι η Ενωση θα κάνει δωρεάν την ενεργοποίηση και στη συνέχεια θα κάνει τη διαχείριση του αρχείου σε όποιον παραγωγό θέλει και θα πληρώνει γι’ αυτό όποιος παραγωγός θέλει. «Προαιρετική, εθελοντική είναι η πληρωμή», παρατήρησε ο κ. Κανελλόπουλος κι επεσήμανε ότι από την πλευρά της Ενωσης υπήρξε δέσμευση πως θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η οποία όμως μέχρι αργά το απόγευμα δεν υπήρχε.

Κι εξήγησε ότι μ’ αυτές τις προϋποθέσεις το υπουργείο θα άνοιγε το σύστημα για την ΕΑΣ Μεσσηνίας.

 

Σχόλια  

0 # ili 22-04-2012 10:51
Μάλιστα.

Δηλαδή,για να καταλάβω,η απλή ενεργοποίηση,με μόνη την κατάθεση του δελτίου παροχής υπηρεσιών του ελαιοτριβείου και των εγγράφων που απαιτεί φέτος η διαδικασία (Ε1,Ε9,εκκαθαρι στικό)ΔΕΝ χρεώνεται με τα 30 ευρώ,αλλά το ποσό καταβάλλεται μόνον από αυτούς που θέλουν πρόσθετες υπηρεσίες.

Είναι τάχα έτσι ή κατά την προσέλευση στην Ένωση θα απαιτηθεί το ποσό από έκαστο προσερχόμενο,ώσ τε να έχει γίνει μία τρύπα στο νερό ;

Το ζήτημα,δεν είναι καινούργιο.

Και άλλες χρονιές προέκυψε θέμα με την νομιμότητα ή μή της ''υποχρέωσης'' καταβολής του ποσού από τους παραγωγούς και μάλιστα,όσοι ενεπλάκησαν γνωρίζουν ότι οι υπάλληλοι της Ένωσης (Ιατροπούλου) απαιτούσαν τα χρήματα με κοφτό,
απόλυτο τρόπο,από τους συμβαλλόμενους, κατά την διαδικασία,χωρί ς ουσιαστικές διευκρινίσεις και έγγραφη απόδειξη των ισχυρισμών τους,επικαλούμε νοι θεωρητικά μόνο ''εντολή του υπουργείου'' ...

Μάλιστα δε,προ δύο ετών που απαίτησα να μου διαθέσουν την εντολή αυτή προκειμένου να την φωτοτυπήσω με δικά μου έξοδα,αρνήθηκε κατηγορηματικά ο αρμόδιος την παροχή του εγράφου,επικαλο ύμενος το ... απόρρητο !!!
(Γίναμε μαλλιά κουβάρια,ενώπιο ν πλήθους κόσμου που συνωστιζόταν στην Ένωση εκείνη την ώρα για την ενεργοποίηση,ως αποτέλεσμα αυτής της αυθαιρεσίας του)

σσ.α)φωτοτυπίες,η Ένωση,με ''δικό της κόστος'' ΔΕΝ χορηγεί στους παραγωγούς,
πλην όσων διαθέτουν μέσο κάποιον από τους υπαλλήλους !
(είναι βέβαιο οτι,πολλοί παραγωγοί,θα το έχουν παρατηρήσει)

β)''Ο κ. Κοζομπόλης υποστήριξε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε με μια πρόχειρη απόδειξη που δόθηκε σε παραγωγό από το Βλαχόπουλο, η οποία έγραφε λανθασμένα πως ήταν για ενεργοποίηση.'' !!!!

Πιό έξυπνη δικαιολογία δεν μπορούσε να βρει ή η προχειρότητα έχει γίνει βασίλισσα των πάντων ;

Μπακάλικο είναι η Ένωση (μεταξύ μας,για μπακάλικο μοιάζει) και εκδίδει πρόχειρες αποδείξεις με περιεχόμενο κατά παραγγελία ;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
0 # Δ. 07-05-2012 19:48
O κύριος Κοζομπολης θα επρεπε να ντρεπεται.

Δηλαδη καθε χρονο ο παραγωγος πρεπει να επιβεβαιωνει οτι του ανηκει το κτημα του? Μα αν το πουλησει ο νεος αγοραστης, λογικο ειναι να κανει ενεργοποιηση δικαιωματων. Γιατί οι υπολοιποι παραγωγοι ειναι υποχρεωμενοι να πληρωνουν χαρατσι καθε χρονο? Προκειμενου να μαζευετε υπαλλήλους, επι συμβαση στα παταρια της ενωσης, κ μετά να μας λετε οτι αυτοι ειναι κανονισμοι της ΕΕ και να τα οικονομάτε?

Η Σχολη Τουριστικων Επαγγελματων Ροδου όπου εχετε φοιτησει, κ δεν γνωριζω καν αν εχετε αποφοιτησει, σας ζητα κάθε χρόνο να πληρωνετε 30 ευρω για να αποδεικνυετε οτι εχετε πτυχιο?

Ο μόνος λόγος που υπάρχουν τετοιοι ξεφτυλισμένοι νόμοι και κανόνες, και τους οποίους έχετε δημιουργήσει εσείς και οι όμοιοί σας, είναι για να κλέβετε λεφτα στις τσέπες σας απ' όποια πλευρά είναι δυνατόν. Καμία όμως επιχειρηματική διάνοια ή λογική πρακτική δεν μπορεί να στηρίξει τετοιους 'απατεωνίστικου ς' νόμους ή να δικαιολογήσει την υπάρξή τους -κάτι που φυσικά συμβαίνει και σε όλους τους άλλους τομείς πρακτικής στην Ελλάδα και δυστυχώς διαιωνίζεται από τέτοιους ανίδεους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER