Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 09:14

Η τιμή της πατάτας κάτω από τα 30 λεπτά - Σύσκεψη για να αποφευχθεί η καταστροφή

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η τιμή της πατάτας  κάτω από τα 30 λεπτά - Σύσκεψη για να αποφευχθεί η καταστροφή

Τραγικά είναι τα πράγματα στη φετινή παραγωγή της πατάτας, καθώς οι τιμές έπεσαν και κάτω από τα 30 λεπτά και οι παραγωγοί της Μεσσήνης και της Καλαμάτας πάνε για ολοκληρωτική καταστροφή. Οι πολλές εισαγόμενες αιγυπτιακές μαζί με το "κίνημα της πατάτας" έχουν προκαλέσει μεγάλο κακό. Αυτό τονίζει στην "Ε" με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης. Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναγνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που για αύριο Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Διοικητήριο με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Μεσσήνης και Καλαμάτας και συσκευαστές - εξαγωγείς του νομού. «Για να υπάρξει συνεννόηση, γιατί οι πατάτες της Μεσσηνίας είναι οι πιο πρώιμες και οι μοναδικές φρέσκες της χώρας που διατίθενται στην ελληνική αγορά», παρατηρεί ο κ. Αλευράς και προσθέτει: «Με συνεννόηση μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής. Και μικτά κλιμάκια της Περιφερειακής Ενότητας συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν περιπτώσεις ελληνοποίησης εισαγόμενης πατάτας».


Ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσσήνης Παν. Δουρούμης παρατήρησε ότι «ξεφτιλίστηκαν οι πατάτες, έγινε η θάλασσα γιαούρτι» και σημείωσε: «Θέλουν να πουλήσουμε όσο πούλησαν τις πατάτες Νευροκοπίου. Να πουλήσουμε στην ίδια τιμή τις φρέσκες πατάτες μ’ αυτές του ψυγείου. Να πούμε δε βγάζουμε πατάτες, να τελειώνουμε. Είναι τραγικά τα πράγματα. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή».
Ανέφερε ότι «με τις τιμές δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, δεν ξέρεις τι θα γίνει» κι επεσήμανε: «Εχουν φθάσει να πωλούνται και κάτω από 30 λεπτά, ανάλογα με τις πατάτες. Οι έμποροι μας λένε μη βγάζετε πολλές, δε διατίθεται το προϊόν. Θα μας πουν ότι δεν πουλήθηκαν οι πατάτες, για να μας δώσουν λιγότερα λεφτά. Αυτό γινόταν κάθε χρόνο, αλλά το φετινό κακό δεν έχει ξαναγίνει».
Παρατήρησε πως «έχουν πολλές εισαγόμενες. Και όταν είναι φθηνές οι εισαγόμενες, φθηναίνουν και οι δικές μας. Και όταν μάλιστα οι εισαγόμενες δεν είναι και καλές και τις δίνουν όσο - όσο για να μειώσουν τη ζημιά».
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς που επισκέφθηκε πατατοχώραφα, είπε αρχικά ότι «η ποιότητα της πατάτας είναι πολύ καλή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Και λόγω αυτών των συνθηκών το κόστος της καλλιέργειας ήταν επιβαρυμένο». Παρατήρησε πως «οι τιμές είναι σε οριακά επίπεδα, μόλις καλύπτουν το κόστος της παραγωγής» και πρόσθεσε: «Το κράτος φρέναρε την κυκλοφορία της αιγυπτιακής πατάτας στην αγορά για να φύγουν τα αποθέματα της περσινής ελληνικής παραγωγής. Ετσι έχουν μείνει 10.000 τόνοι αιγυπτιακής στην αγορά που δημιουργούν το πρόβλημα. Δεδομένης της κρίσης στη χώρα μας ο κόσμος προτιμάει την αιγυπτιακή που είναι φθηνότερη (40 λεπτά - 60 λεπτά η δική μας η φρέσκια), παρότι είναι υποβαθμισμένης ποιότητας. Ευτυχώς που υπάρχει και η εξαγωγή».


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER