Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 09:48

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί: 2,70 ευρώ το κιλό μέχρι τα 5 δέκατα το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από τον
Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί: 2,70 ευρώ το κιλό μέχρι τα 5 δέκατα το ελαιόλαδο

Στα 2,70 ευρώ το κιλό μέχρι τα 5 δέκατα (δηλαδή το πολύ καλό ποιοτικά ελαιόλαδο που είναι λίγο) παραμένει η τιμή του πιο σημαντικού προϊόντος για τη Μεσσηνία αυτή την περίοδο. Από αυτή την οξύτητα και πάνω, για κάθε γραμμή η τιμή πέφτει 10 λεπτά.

Η αγορά κινείται νωχελικά, όπως μας επεσήμανε πηγή που σχετίζεται με την εμπορία - τυποποίηση και εξαγωγή του ελαιόλαδου. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι “όταν στην Ισπανία το λάδι έχει 2,5 ευρώ, δεν μπορεί στην Ελλάδα να έχει 3 και 3,5 ευρώ”. Υπενθύμισε ότι φέτος η Ισπανία έχει υπερπαραγωγή, κοντά στο 1,8 εκ. τόνους, και μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της διεθνούς ζήτησης. Και αυτό συμβάλλει στη μείωση της τιμής, παρότι είναι μειωμένη η παραγωγή στην Ιταλία.

Η ίδια πηγή παρατήρησε πως την επόμενη χρονιά που η παραγωγή θα είναι καλή και για την Ελλάδα και την Ιταλία, αν η Ισπανία κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως φαίνεται, η τιμή δεν θα αυξηθεί ιδιαίτερα. Το πιθανό είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Επιπλέον, διευκρίνισε πως “η καταστροφή της παραγωγής 2018-19 αποτυπώνεται στην κατάσταση της τοπικής αγοράς, που είναι χειρότερη από την περσινή αντίστοιχη περίοδο”.

Για τις αιτίες που επιδεινώνουν την κατάσταση των Μεσσήνιων και Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, σημείωσε ότι “στην Ισπανία, που ρυθμίζει τα πράγματα, το κόστος παραγωγής είναι στο 1 ευρώ και η φορολογία στο 5%, ενώ ο κλήρος είναι μεγάλος και σε λίγα χέρια. Αντίθετα, στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής είναι κοντά στα 2 ευρώ, η φορολογία στο 23%, ενώ ο κλήρος είναι μικρός και σε πολλά χέρια, τα περισσότερα από τα οποία δεν αφορούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”.

Οσον αφορά τη φετινή εικόνα της εμπορίας και τα περσινά αποθέματα ελαιόλαδου, ανέφερε ότι “φέτος μεσουρανεί ο τενεκές. Η εκτίμηση είναι ότι στον τενεκέ μαζί με το φετινό λάδι έφυγε και μεγάλο μέρος του περσινού που είχε μείνει απούλητο”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER