Τρίτη, 01 Μαϊος 2012 09:25

Αιγυπτιακές πατάτες χωρίς ετικέτα στη λαϊκή

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αιγυπτιακές πατάτες χωρίς ετικέτα στη λαϊκή

Στα 30 λεπτά και παρακάτω είναι η τιμή της φρέσκιας πατάτας. Σε κάποια περίπτωση χθες στην Καλαμάτα διατέθηκε με 32 λεπτά, αλλά με όρους που δεν επέτρεπαν ιδιαίτερο κέρδος στον παραγωγό.
Την κατάσταση αυτή σημείωσαν χθες, από διαφορετική γωνία, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Παναγιώτης Δουρούμης και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, με αφορμή και τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Διοικητήριο, όπου υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τυποποιητών.
Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι «στους ελέγχους βρέθηκαν στη λαϊκή της Καλαμάτας να πωλούνται πατάτες χωρίς ετικέτα και ήταν αιγυπτιακές».
Ο κ. Δουρούμης μας ενημέρωσε ότι «σήμερα (χθες) λένε για 30 λεπτά τιμή και παρακάτω σε κάποιες περιπτώσεις. Εξαρτάται από την ποικιλία και το χωράφι». Παρατήρησε πως «οι παραγωγοί έχουν σταματήσει να βγάζουν, ελπίζοντας μήπως ανέβει η τιμή 2 - 3 λεπτά. Γιατί με 2 - 3 λεπτά χαμηλότερα από τη σημερινή τιμή είμαστε χαμένοι. Ελπίδα, πάντως, είναι, επιθυμία. Ελπίζουμε μήπως υπάρξει η δυνατότητα να "τσιμπήσουν"». Για την αντιπαράθεση των τυποποιητών ανέφερε ότι «ο ένας κατηγορεί τον άλλον για μείωση των τιμών». Πληροφόρησε ότι στη σύσκεψη «κατατέθηκε πρόταση για να υπάρξει ένας φορέας που να καθορίζει την τιμή», αλλά παρατήρησε: «Είναι εμπόριο. Δεν μπορείς να επιβάλεις κάτι». Και σημείωσε πως «πρέπει να τροφοδοτείται ομαλά η αγορά και να υπάρχει απορρόφηση. Γιατί αν βγει όλη μαζί η πατάτα, θα υπάρξει μεγάλη προσφορά και η ζήτηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση των τιμών».
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι «μετά τις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει να βγάζει η Αχαΐα», ανέφερε πως δε χρειάζεται πανικός και πρόσθεσε: «Μονοπωλούμε την αγορά της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις ελληνικές πατάτες και οι εξαγωγές απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες». Απηύθυνε έκκληση στους τυποποιητές «να υπάρξει συνεννόηση για να συγκρατηθούν οι τιμές σε ανεκτά επίπεδα», αλλά παρατήρησε: «Το εμπόριο έχει τους δικούς του κανόνες και ο κάθε τυποποιητής τα δικά του κριτήρια. Ομως, πρέπει να στηρίξουμε το προϊόν και τον παραγωγό. Παρά τις στιγμιαίες αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Οι πατάτες έχουν κρατηθεί στα 30 λεπτά. Και σε μια περίπτωση σήμερα (χθες) βγήκαν με 32 λεπτά. Η απόδοση είναι στους 4,5 τόνους το στρέμμα».

Σχόλια  

0 # tsakistielia 02-05-2012 11:10
Σε παλαιότερο δημοσίευμα,την εποχή που ανθούσε το κίνημα της πατάτας στην υπόλοιπη Ελλάδα,είχε αναφερθεί από Μεσσήνιους παραγωγούς οτι το κόστος καλλιέργειας,κλ π,ανά στρέμμα ήταν 1000 ευρώ,με απόδοση 3,5 τόννους ανά στρέμμα.

Σήμερα,μαθαίνουμε από τον κ. Αλευρά οτι η στρεμματική απόδοση ανέρχεται στους 4,5 τόννους.

Με 0,30 λεπτά το κιλό το καθαρό κέρδος ανά στρέμμα ανέρχεται στα 350 ευρώ.

Με 0,32 λεπτά το κιλό,ανέρχεται στα 440 ευρώ ανά στρέμμα.

Με 0,40-0,45 λεπτά ανά κιλό,που διεκδικούσαν οι παραγωγοί στο παλαιότερο δημοσίευμα,ανέρ χεται στα 800 και 1.025 ευρώ αντίστοιχα,ανά στρέμμα.

Αν συνυπολογισθούν οι επιδοτήσεις και οι πάσης φύσεως ενισχύσεις που λαμβάνουν οι πατατοπαραγωγοί ,τότε αυτοί,παρά την εκ συστήματος γκρίνια τους,μάλλον κερδισμένοι βγαίνουν,αφού εξασφαλίζουν συνολικό εισόδημα ασυγκρίτως μεγαλύτερο από αυτό του μέσου εργαζόμενου έλληνα,αλλά και από αυτό που προβάλλουν,
γκρινιάζοντας.

Με 10 στρέμματα,κερδί ζουν 3.500,4.400,8.0 00,10.250 αντιστοίχως,εκά στη παραγωγική περίοδο,πλέον των επιδοτήσεων και λοιπών ενισχύσεων,ενώ είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι διαθέτουν οι ίδιοι το προϊόν τους και στις λαϊκές αγορές με μέση τιμή τα 0,60 λεπτά και ανώτατη τα 0,80 λεπτά ανά κιλό,ώστε,τί ακριβώς θέλουν να πουν με την γκρίνια και τις διαμαρτυρίες τους ?

[0,60 = 1.700 ευρώ καθαρό κέρδος ανά στρέμμα - 0,80 = 2.600 ευρώ ανά στρέμμα } =
17.000 και 26.000 αντίστοιχα στα 10 στρέμματα ανά παραγωγική περίοδο]

Αν δεν ήταν εδώ και 30 περίπου χρόνια οι εισαγωγές αιγυπτιακής πατάτας (πολιτική συγκράτησης τιμών των κομμάτων της λεγόμενης μεταπολίτευσης) ,να τους συγκρατεί,πόσο περισσότερο από την μέγιστη τιμή των 0,80 λεπτών το κιλό στις λαϊκές ,θα διέθεταν το προϊόν τους ? 1 ευρώ ? ! (και χωρίς απόδειξη).

Πώς γίνεται αγρότες,ανά την ελλάδα,να έχουν στην κατοχή τους αυτά τα πολυτελέστατα και πανάκριβα αγροτικά οχήματα - λιμουζίνες,με την μικρή καρότσα,όταν κατά τις δηλώσεις τους δεν βγαίνουν οικονομικά με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων τους ?

Πάντως,η γκρίνια,δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο,αλλά εντοπίζεται στους παραγωγούς όλης της ευρωζώνης.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER