Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 08:47

Φρέσκες πατάτες από Μεσσήνη και Μπουρνιά το Πάσχα: Ελπίζουν σε μια καλή τιμή οι παραγωγοί

Γράφτηκε από τον

 

Φρέσκες πρώιμες πατάτες από τη Μεσσήνη και τον Μπουρνιά της Καλαμάτας θα υπάρχουν στην αγορά και το φετινό Πάσχα, που είναι αργά (στις 28 Απριλίου). Οι πρώτες ποσότητες θα βγουν στις 15 με 20 του επόμενου μήνα.

Η φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν δύσκολη και με μεγαλύτερο κόστος, καθώς ο χειμώνας ήταν βαρύς και απαιτήθηκαν μεγαλύτερα έξοδα για την προστασία της παραγωγής.

Μετά τα τελευταία 4 – 5 άσχημα χρόνια, οι πατατοπαραγωγοί ελπίζουν οι φετινές φρέσκες πατάτες να ξεκινήσουν με καλές τιμές, στα 60 λεπτά όπως έχουν τώρα οι αιγυπτιακές ή στα 70 με 75 λεπτά που είχαν οι πατάτες θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννης Μπλάνας είπε στην “Ε” ότι “έχει οψιμίσει η παραγωγή λόγω του χειμώνα, καθώς είχαμε πολλά νερά και τα φυτά ταλαιπωρήθηκαν”. Διαβεβαίωσε πως “θα έχουμε ποσότητες φρέσκιας πατάτας για το Πάσχα” και ανέφερε ότι “τώρα είναι καλός ο καιρός και πιστεύω να μην έχουμε προβλήματα από δω και πέρα”.

Μας ενημέρωσε ότι “είχαμε και σαπίλες και παραγωγοί ξαναφύτεψαν” και σημείωσε πως “το κοστολόγιο ανέβηκε. Χρειάστηκαν πιο πολλά λιπάσματα που είναι ακριβότερα φέτος, ενώ ακρίβυναν και οι σπόροι και τα πετρέλαια”.

Ο κ. Μπλάνας εξέφρασε την ευχή “να πουλήσουμε σε λογική τιμή, για να βγάλουμε μεροκάματο, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια η ζημιά ήταν μεγάλη”. Εκτίμησε πως “θα ήταν να ξεκινήσουμε με 60 λεπτά, τόσο έχουν οι εισαγόμενες” και αναρωτήθηκε “γιατί να μην πουληθούν τόσο και οι δικές μας;”, ενώ πρόσθεσε ότι “από 60 λεπτά και πάνω πωλούνται και οι πατάτες από τα θερμοκήπια”.

Τέλος, ενημέρωσε ότι “από 20 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι φρέσκες και μέχρι τέλη Μαΐου θα βγαίνουν συνέχεια πατάτες”.

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας - πατατοπαραγωγός στον Μπουρνιά Γιώργος Δούβας μας είπε ότι “15 - 20 Απριλίου θα βγουν οι πρώτες. Πριν το Πάσχα θα υπάρχουν φρέσκες πατάτες”. Ανέφερε ότι “την εβδομάδα μετά το Πάσχα θα βγουν οι περισσότερες”, ενώ για την καλλιεργητική περίοδο μέχρι τώρα παρατήρησε: “Τα νερά ήταν πολλά και είχαμε κρύα και χαλάζι. Φύτεψε και πιο όψιμα ο κόσμος, για να βγάλει περισσότερα κιλά, να έχει καλύτερες αποδόσεις και να πάρει λεφτά. Με την αντιπαγετική προστασία οι πρώιμες πατάτες επιβαρύνθηκαν. Τα έξοδα ήταν περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και ο σπόρος και τα λιπάσματα και το ρεύμα, όλα ήταν ακριβότερα”.

Είπε πως “υπάρχει ζήτηση για την πατάτα, γιατί η Ευρώπη δεν πήγε καλά πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω της ανομβρίας”.

Για την τιμή που θα υπάρχει στη φετινή πρώιμη πατάτα της περιοχής μας, επιφυλάχθηκε να προβλέψει “τι τιμή θα έχει, δεν το ξέρει κανένας” κι εξήγησε: “Μπορεί να εμφανιστούν πατάτες από οπουδήποτε. Δεν υπάρχει περιορισμός, μπορούν να φέρουν πατάτες από όπου θέλουν, από την Αργεντινή και την Κίνα”. Επιβεβαίωσε ότι “οι πατάτες από τα θερμοκήπια ξεκίνησαν με 70 και 75 λεπτά και οι αιγυπτιακές είναι στα 60 λεπτά” και ζήτησε “να ξεκινήσουμε και μεις με 75 λεπτά, όσο και στα θερμοκήπια. Μεγάλα έξοδα έχει και η δική μας παραγωγή”.

Γ.Σ.