Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 17:58

Οδηγίες στους αγρότες της Μεσσηνίας για τη χρήση ζιζανιοκτόνων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οδηγίες στους αγρότες της Μεσσηνίας για τη χρήση ζιζανιοκτόνων

Οδηγίες προς τους παραγωγούς για τον ψεκασμό καλλιεργειών με ζιζανιοκτόνα δίνει με σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

Να γίνεται επιλογή του κατάλληλου ζιζανιοκτόνου εγκεκριμένου για την καλλιέργεια ή τον χώρο που θα χρησιμοποιηθεί. Να τηρούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος. Να μην γίνεται ψεκασμός αν αναμένεται βροχή ή φυσάει και σε καμία περίπτωση να μην δημιουργείται μεταφερόμενο νέφος. Το ψεκαστικό συγκρότημα να είναι συντηρημένο και να λειτουργεί με την προβλεπόμενη πίεση.

Αν το ζιζανιοκτόνο που θα επιλεγεί είναι τοξικό για τις μέλισσες, η εφαρμογή του να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος, για την αποφυγή της μελισσοτοξικότητας (π.χ. να μην ψεκάζονται ανθισμένα ζιζάνια, αποφυγή ψεκασμού τις ώρες δραστηριότητας των μελισσών).

Στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια ο ψεκασμός των ζιζανίων πρέπει να είναι κατευθυνόμενος, αποφεύγοντας επαφή των σταγονιδίων με φύλλωμα, βλαστούς, παραφυάδες και μη επουλωμένες πληγές κλαδέματος.

Να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας από υδάτινους αποδέκτες. Να μην επιτρέπεται η βόσκηση των ψεκασμένων ζιζανίων ακόμα και όταν αυτά ξεραθούν. Κατά την εφαρμογή να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως γάντια, μάσκα και κατάλληλη ενδυμασία. Να τηρούνται οι αποστάσεις και οι απαγορεύσεις που προβλέπει η νομοθεσία από κατοικίες, σχολεία και άλλους ευαίσθητους χώρους. Συγκεκριμένα χρήση ζιζανιοκτόνων αλλά και όλων των φυτοφαρμάκων με ένδειξη xn ή το εικονίδιο εντός κατοικημένης περιοχής, επιτρέπεται μόνο σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από κατοικίες και 80 μέτρων από σχολεία κ.λπ. και 10 μέτρα σε αγροτικές περιοχές. Να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης ζιζανίων, όπως μηχανική μέθοδος ή άλλα καλλιεργητικά μέτρα, όπου αυτό είναι δυνατό.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER