Κυριακή, 20 Μαϊος 2012 11:52

Σε πλήρη εξέλιξη η παραγωγή κηπευτικών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σε πλήρη εξέλιξη η παραγωγή κηπευτικών στα θερμοκήπια της Τριφυλίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι αυτή την περίοδο η παραγωγή κηπευτικών από της θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Τριφυλίας όπου παράγονται σχεδόν τα πάντα. Οσον αφορά την μέχρι τώρα εικόνα της φετινής περιόδου, οι παραγωγοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης περίμεναν τα πράγματα να είναι αρκετά δύσκολα. Αν εξαιρέσει κανείς τα αγγούρια που οι τιμές τους είναι σε χαμηλά επίπεδα, τα υπόλοιπα κηπευτικά και κυρίως η ντομάτα που μαζί με τα αγγούρια αποτελούν τα κύρια προϊόντα έχει αρκετά καλές τιμές.
Βέβαια επισημαίνονται και κάποιοι ιδιαίτεροι παράγοντες της φετινής χρονιάς που έχουν να κάνουν με την μειωμένη παραγωγή σε σχέση με άλλα χρόνια λόγω των καιρικών συνθηκών. Μείωση της παραγωγής που καταγράφεται και σε άλλες περιοχές όπως η Κρήτη, γεγονός που όπως εκτιμούν οι παραγωγοί έχει συμβάλει στην διατήρηση μιας καλής τιμής για την ντομάτα. Επίσης όμως φέτος αυξήθηκε σημαντικά το κόστος καλλιέργειας, λόγω των αναγκών θέρμανσης εξαιτίας του πιο κρύου χειμώνα.
Αναγνωρίζεται ακόμη η σημαντική διέξοδος που δόθηκε στα αγγούρια μέσω των εξαγωγών, καθώς οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Μιλώντας για την πορεία των κηπευτικών από το τρίτο σε μέγεθος θερμοκηπιακό κέντρο της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας είπε:
«Αυτή την περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η συγκομιδή σχεδόν σε όλα τα κηπευτικά. Οσον αφορά τα αγγούρια η τιμή τους αν και συνεχίζεται η εξαγωγή τους σε βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς η τιμή τους κυμαίνεται στα 20-30 λεπτά το ζευγάρι. Μια τιμή που είναι χαμηλή σε σχέση με το κόστος, ενώ η παραγωγή είναι ακόμη στο μέσον περίπου.
Στις ντομάτες οι τιμές διαμορφώνονται περίπου στο 1 ευρώ για τον παραγωγό ανάλογα με την ποιότητά της, μια τιμή που θεωρείται καλή και ευελπιστούμε να διατηρηθεί, ενώ είναι προσιτή και για τον καταναλωτή.
Στα υπόλοιπα κηπευτικά οι ποσότητες είναι μικρότερες σε σχέση με τα αγγούρια και τις ντομάτες που είναι τα κύρια προϊόντα των θερμοκηπίων. Οι τιμές για τα φασόλια δεν είναι τόσο καλές, ενώ για τις πιπεριές είναι λίγο καλύτερες.
Στην περιοχή βέβαια περιμένουμε και την συγκομιδή των υπαίθριων καρπουζιών η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 25 του μήνα, ενώ αυτή την περίοδο μαζεύονται τα καρπούζια θερμοκηπίου και ολοκληρώνεται η συγκομιδή τους. Αναμένουμε μια καλή και ποιοτική παραγωγή αφού τα έχουν βοηθήσει οι καιρικές συνθήκες, οι οποίες από την καρπόδεση και μετά ήταν αρκετά καλές. Πρέπει όμως να περιμένουμε μέχρι το τέλος για να δούμε τι θα γίνει.
Γενικά φέτος για τα κηπευτικά ήταν μια χρονιά μέτρια θα έλεγα, που σε άλλα προϊόντα οι τιμές είναι καλές και σε άλλα χαμηλές. Οι τιμές μπορώ να πω ότι γενικά ήταν καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, όμως ήταν μια χρονιά που η καλλιέργεια κοστολογήθηκε παραπάνω, καθώς είχαμε αυξήσεις στα είδη καλλιέργειας ενώ υπήρχαν μεγαλύτερες απαιτήσεις και για την θέρμανση. Επίσης χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι ότι ήταν πιο όψιμη από άλλα χρόνια. Οταν φυσικά περάσει ο Μάιος που είναι μήνας-βαρόμετρο τότε θα μπορούμε να έχουμε μια πιο καλή εικόνα για το πώς πήγε η χρονιά.
Με βάση πάντως την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών λόγω της κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι είναι μια υποφερτή χρονιά, αν και για εμάς υπάρχει η πίεση από τις εταιρείες για πιο άμεση εξόφληση των εφοδίων που παίρνουμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου επισήμανε:
«Σε ορισμένα προϊόντα η συγκομιδή είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως τα αγγούρια όπου εκτιμώ ότι έχουμε ξεπεράσει το 50% της παραγωγής. Στις ντομάτες αντιθέτως είμαστε ακόμη στην αρχή της συγκομιδής, περίπου στο 15% της παραγωγής. Το ευχάριστο εδώ είναι ότι έχουμε μέχρι στιγμής μια εικόνα ικανοποιητική σε θέμα τιμών, σε μια αγορά όμως που ταράζεται από όλη αυτή την οικονομική κατάσταση.
Στα αγγούρια αν δεν δουλευόταν ένα μεγάλο μέρος τους στην εξαγωγή θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι τιμές που παίρνεις από τη Λαχαναγορά είναι στα 15-25 λεπτά. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι στις ντομάτες και στις πιπεριές υπάρχει μια ικανοποιητική πορεία, στα αγγούρια όμως αυτή τη στιγμή η τιμή είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Τα μηνύματα που έχουμε από τη Λαχαναγορά είναι ότι ο κόσμος δεν ψωνίζει όπως πριν και υπάρχει ανησυχία και παγωμάρα για την όλη οικονομική κατάσταση.
Φέτος από την άλλη το κόστος παραγωγής ήταν αρκετά μεγαλύτερο και λόγο των καιρικών συνθηκών αφού αναγκαστήκαμε να θερμάνουμε περισσότερο τα βράδια. Επίσης έχουμε αυξήσεις σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Σε μια χώρα όπου υπάρχει αυτή η οικονομική κρίση, αυτά λογικά θα έπρεπε να είχαν μειωθεί.
Οι τιμές στα κηπευτικά μπορώ να πω ότι είχαν μια σταθερότητα, καθώς εγώ προσωπικά περίμενα να είχαμε χειρότερη πορεία. Βοήθησε σε αυτό και η εξαγωγική κίνηση που υπήρχε, αλλά και το γεγονός ότι λόγω των καιρικών συνθηκών η παραγωγή δεν ήταν τόσο μεγάλη σε προϊόντα, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλες περιοχές.
Πιστεύω πάντως ότι αυτή την οικονομική κρίση σίγουρα θα τη βρούμε μπροστά μας τη στιγμή που συνεχώς στον καταναλωτή μειώνονται τα χρήματα, αφού και ο εξαγωγικός μας προσανατολισμός δεν είναι τόσο μεγάλος».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER