Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 08:27

Ξεκίνησε η συγκομιδή στη Μεσσήνη: Με 60 λεπτά το κιλό οι φρέσκες πατάτες

Γράφτηκε από τον

 

Ξεκίνησε στη Μεσσήνη η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης πατάτας με 60 λεπτά το κιλό. Η απόδοση, λόγω του πολύ δύσκολου χειμώνα και του γεγονότος ότι είναι οι πρώτες που βγαίνουν, δεν είναι ικανοποιητική.

Στην Καλαμάτα, στον Μπουρνιά οι πρώτες ανοιξιάτικες πατάτες αναμένεται να βγουν μεθαύριο Παρασκευή. Η συγκομιδή του πιο πρώιμου προϊόντος (αυτού που φυτεύτηκε τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου) θα συνεχιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, για να καλύψει μέρος από τις ανάγκες της αγοράς του Πάσχα. Η συγκομιδή θα συνεχιστεί με πιο εντατικούς ρυθμούς από την Τρίτη του Πάσχα 30 Απριλίου.

Η φετινή παραγωγή είχε να αντιμετωπίσει έναν πολύ βαρύ χειμώνα με συνεχείς βροχές και δυνατούς ανέμους, που δεν βοήθησαν την ανάπτυξη των φυτών και της πατάτας κατ’ επέκταση. Το κακό είναι ότι συνεχίζονται οι βροχές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος προσβολής από τον περονόσπορο. Οι παραγωγοί ελπίζουν να βελτιωθεί ο καιρός, για να βγάλουν τις πατάτες τις μέρες που πρέπει και να αναπτυχθεί, όσο μπορεί να γίνει τώρα, το προϊόν. Ακόμα περιμένουν η δυναμική της πατάτας να συνεχιστεί και να παραμείνει η καλή τιμή που έχει αυτή την περίοδο στην αγορά (από 85 λεπτά μέχρι και 1 ευρώ στη λαϊκή). Εκτιμούν ότι έτσι μπορεί να καλύψουν ένα μέρος από την οικονομική καταστροφή της παραγωγής πρώιμης πατάτας τα τελευταία 4 - 5 χρόνια. Επίσης, ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τους ελέγχους για τυχόν προσπάθεια ελληνοποίησης εισαγόμενης πατάτας, κυρίως από την Αίγυπτο, όπως καταγράφηκε πριν λίγες ημέρες σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Καλαμάτα.

Γ.Σ.