Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 11:25

Στην περιοχή Τριφυλίας: Καθοδική πορεία των τιμών του καρπουζιού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στην περιοχή Τριφυλίας: Καθοδική πορεία των τιμών του καρπουζιούΔυσαρεστημένοι είναι οι καρπουζοπαραγωγοί της Τριφυλίας από την καθοδική πορεία που έχουν ακολουθήσει οι τιμές τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα όπως σημειώνουν η φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται κακή για το προϊόν. Η ποιότητα του προϊόντος είναι πολύ καλή, η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, δυστυχώς όμως δεν συνοδεύτηκε και από τις ανάλογες τιμές. Η οψίμιση της παραγωγής είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά της χρονιάς καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές κατά το φύτεμα και το ξεσκέπασμα των φυτών. Από εκεί και πέρα όμως όλα κύλησαν ομαλά και έφεραν την καλή ποιότητα. Η οψίμιση πάντως, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην τιμή καθώς έχει ξεκινήσει παράλληλα η συγκομιδή από το γειτονικό Νομό Ηλείας που πάντα ακολουθούσε την περιοχή της Τριφυλίας.
Με την συγκομιδή να έχει φτάσει στο μισό και πλέον, οι παραγωγοί ευελπιστούν οι καιρικές συνθήκες να βοηθήσουν ώστε η τιμή να κρατηθεί σε ανεκτά επίπεδα και να σταματήσει ο κατήφορος. Οπως παρατηρούν, από την αρχή της συγκομιδής οι τιμές δεν ήταν στα επίπεδα προηγούμενων χρόνων και έτσι μοιραία μέσα σε λίγες μέρες κινήθηκαν ακόμη πιο χαμηλά.
Μιλώντας με παραγωγούς της περιοχής, ο Παναγιώτης Χρονόπουλος μας είπε: «Η χρονιά είναι δύσκολη πολύ όσον αφορά τις τιμές και αυτό δεν ξέρω πού οφείλεται, αλλά και η παραγωγή δεν είναι στα επίπεδα που ήταν πέρυσι. Οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και ανάλογα με την ποικιλία του καρπουζιού ποικίλλουν. Ξεκίνησαν όμως χαμηλά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι οφείλεται και στο τι καιρό κάνει στις χώρες όπου πάνε τα καρπούζια».
Από την πλευρά του ο Τάκης Αλεξανδρόπουλος σημείωσε: «Είμαστε στο μέσο της παραγωγής, αλλά φέτος η χρονιά δεν είναι καλή σε ό,τι αφορά τις τιμές. Οι οποίες έπεσαν αμέσως και σε αυτό δεν βοήθησε ο καιρός, έκανε κρύο τόσο στο εξωτερικό που πάνε τα καρπούζια όσο και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε τώρα που λένε ότι θα έχει ζέστες παντού, να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Φέτος ο καιρός μπορεί να μας δυσκόλεψε στο φύτεμα και στο ξεσκέπασμα αλλά από εκεί και μετά πήγε πολύ καλά. Ετσι έχουμε και πολλή ποιότητα -είχαμε πολλά χρόνια να δούμε αυτή την ποιότητα-, το πρόβλημα όμως είναι οι τιμές, αφού και οι αποδόσεις είναι καλές».
Ο Κυριάκος Λατάνης μας τόνισε: «Είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς έχει ξεκινήσει με πολύ χαμηλές τιμές και συνέχεια πέφτουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς. Η χρονιά κύλησε ομαλά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα κατά την διάρκεια της καλλιέργειας. Τα καρπούζια είναι και ποιοτικά και αποδοτικά, απλά έχουμε πολύ χαμηλές τιμές, το οποίο σημαίνει ότι αδειάζει η τσέπη μας και θα είναι δύσκολο να καλλιεργήσουμε του χρόνου».
Από την πλευρά του ο παραγωγός Παναγιώτης Γώγος μας είπε: «Η συγκομιδή μέχρι τώρα είναι καλή, αλλά η τιμή δεν είναι καλή. Αυτό σημαίνει ότι η χρονιά για τους παραγωγούς δεν θα είναι καλή και θα πρέπει να σταματήσουν επειγόντως να βάζουν την ποικιλία γκρίσμπι. Η οποία χαλάει όλη την αγορά, είναι ποικιλία πρώιμη και πέφτει μαζί με τα θερμοκήπια της Ηλείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πουλήσουμε όπως πρέπει τα καρπούζια που έρχονται μετά και είναι τα πιο ποιοτικά. Ο καιρός βοήθησε στην καλλιέργεια, αλλά θα πρέπει σαν παραγωγοί να σκεφτούμε κάτι άλλο να κάνουμε, καθώς έτσι μόνο τα έξοδά μας βγάζουμε. Οι τιμές για τα ψιλά είναι στα 17 λεπτά και τα χοντρά στα 25 και μιλάμε για μπουκάλες. Είναι μια χρονιά που χαρακτηρίζεται άσχημη για τα καρπούζια».
Ο παραγωγός και έμπορος Μπάμπης Παπαδόπουλος τόνισε: «Η συγκομιδή πλέον έχει ξεκινήσει κανονικά και υπολογίζεται ότι έχουμε ξεπεράσει το 50%. Οι πρώτες ποικιλίες, τα γκρίσμπι, είναι στο τελείωμα και πλέον έχουμε μπει στα γκάλαξι καρπούζια και τις βαρέλες. Μέχρι τώρα τα πράγματα πήγαιναν καλά λόγω όμως του ότι ο καιρός στο εξωτερικό έχει αλλάξει πολύ, έχει υπάρξει μια κάμψη. Οι αγορές περιμένουν να καθαρίσουν από τα μέχρι τώρα καρπούζια για να βάλουν φρέσκα, έτσι το διήμερο αυτό είναι λίγο δύσκολο. Ελπίζουμε όμως ότι αυτές τις μέρες θα ξεκινήσουν πάλι οι αγορές. Οι τιμές μέχρι τώρα πήγαιναν καλά, τώρα όμως άρχισαν και υποχωρούν, καθώς και η Ηλεία άρχισε να βγάζει υπαίθρια καρπούζια, μια περιοχή που είναι ανταγωνιστική. Πέρυσι ο καιρός μάς είχε βοηθήσει και είχαμε ξεκινήσει να κόβουμε 20 Μαΐου και τέτοια εποχή είχαμε τελειώσει, ενώ φέτος ξεκινήσαμε να κόβουμε τέλος Μαΐου. Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε όταν φυτέψαμε και ξεσκεπάσαμε τα καρπούζια. Η ποιότητα φέτος είναι εξαιρετική, είναι η καλύτερη που είχαμε κάνει στα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ και οι αποδόσεις είναι πολύ καλές».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος επισήμανε: «Είναι μια δύσκολη χρονιά, ενώ φαινόταν ότι θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα. Ομως οι τιμές δεν ήταν αυτές που αναμένονταν, ελπίζουμε ο καιρός που αλλάζει και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο εξωτερικό και την Ελλάδα, να σώσουν την κατάσταση. Οι πρώιμες ποικιλίες όμως δεν έχουν πάει καλά. Οπως εξελίχθηκε είναι μια δύσκολη χρονιά αν και η ποιότητα είναι πολύ καλή, δεν ξέρουμε αν φταίνε οι καιρικές συνθήκες ή η οικονομική κρίση που κάνει τα πάντα δύσκολα».

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER