Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012 09:49

Την κάτω βόλτα πήραν οι τιμές οπωροκηπευτικών στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Την κάτω βόλτα πήραν οι τιμές οπωροκηπευτικών στην Τριφυλία

Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της Τριφυλίας να βρίσκεται σε απόγνωση. Ακόμη και οι ντομάτες που μέχρι τώρα κρατούσαν μια αξιοπρεπή τιμή, ακολούθησαν καθοδική πορεία και πλέον έχουν φτάσει να είναι σχεδόν στα αζήτητα. Η ίδια κατάσταση υπάρχει και με τα αγγούρια που έχουν καθηλωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Ετσι με τα δύο κυριότερα προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στα θερμοκήπια σε αυτές τις τιμές, αλλά και τις χαμηλές τιμές τόσο στα καρπούζια όσο και στις πατάτες στις υπαίθριες καλλιέργειες, οι αγρότες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο, αφού όπως μας επισημαίνουν δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα των καλλιεργειών.

Χαρακτηριστικά από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων ο πρόεδρος Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου μας επισήμανε: "Σε όλα τα προϊόντα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν μπορεί να δοθεί άλλη εξήγηση πέρα από το ότι η καταναλωτική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί δραματικά, όπως άλλωστε το βιώνουμε και οι ίδιοι στην καθημερινότητά μας. Μέχρι τέλος Απριλίου, μετά από μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά, τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά, αλλά από εκεί και μετά ακολούθησαν πτωτική πορεία. Πλέον οι ντομάτες είναι στα αζήτητα, όπως είναι και τα αγγούρια για αρκετό διάστημα τώρα.  Τα αγγούρια τα βοήθησε η εξαγωγή, αφού αποσυμφόρησε κάπως η αγορά. Οταν σταμάτησαν όμως οι εξαγωγές, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ, όπως έχει γίνει πλέον και με τις ντομάτες που το τελευταίο δεκαήμερο συνεχώς κινούνται πτωτικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον αγροτικό κόσμο και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Αυτός ο τομέας παραγωγής τροφίμων δεν πηγαίνει καθόλου καλά".
Την ίδια δραματική κατάσταση μας επισήμανε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Τσεκούρας σημειώνοντας: «Οι ντομάτες αυτή την στιγμή είναι για απόσυρση. Τα 30 λεπτά που πουλά η λαχαναγορά είναι το κόστος για εμάς. Ετσι δεν συμφέρει να την μαζέψουμε. Εγώ προσωπικά δεν τις συλλέγω πλέον, όπως κάνουν και άλλοι παραγωγοί. Δεν είναι όμως μόνο οι ντομάτες αλλά όλα τα αγροτικά προϊόντα, το καρπούζι, οι πατάτες, τα αγγούρια, γενικά όλα τα κηπευτικά είναι σε μεγάλη πτώση. Αυτό δημιουργεί αδιέξοδο για τους παραγωγούς.
Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης ή μεγάλης προσφοράς των προϊόντων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλος μας τόνισε: «Το πρόβλημα με τα αγροτικά προϊόντα είναι μεγάλο. Χθες πολλές ντομάτες έμειναν απούλητες στις αγορές, ενώ το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τα αγγούρια. Οσον αφορά τις ντομάτες ενώ μέχρι τώρα πήγαιναν σχετικά καλά και είχαμε βγάλει -μπορούμε να πούμε- τα έξοδά τους, προσδοκώντας από εδώ και πέρα ένα κέρδος, αυτή η περίπτωση πλέον δεν υπάρχει, καθώς υπάρχει δραματική μείωση των τιμών τους. Πλέον είναι στα αζήτητα. Αυτή την περίοδο έχει αυξηθεί η παραγωγή τους και πλέον δεν μπορούμε να τις διαθέσουμε, αφού φαίνεται ότι η κατανάλωση στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά. Το ίδιο γίνεται με τα αγγούρια, ενώ είδαμε και στην άλλη κύρια καλλιέργεια της περιοχής μας, τα καρπούζια, τις τιμές να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ολη αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους παραγωγούς σε απόγνωση».Σχόλια  

0 # ΜΕΛΕΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 18-06-2012 18:08
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ!! Η ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΛΙΑΝΙΚΩΣ ΣΤΗ ΤΙΜΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΔΙΟΤΙ ΕΔΩ ΤΙΘΕΤΕ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΑΝ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΦΗΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝΕ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΓΙΑ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΠΡΩΣΟΠΟΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΠΕΙΝΑΝΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ!! ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER