Παρασκευή, 24 Μαϊος 2019 08:59

Μεσσηνία: Αρχές Ιουνίου θα μπουν οι παγίδες για τον δάκο

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Αρχές Ιουνίου θα μπουν οι παγίδες για τον δάκο

 

Το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου θα έχει προσληφθεί το εποχικό προσωπικό για τη δακοκτονία και αμέσως θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των παγίδων.

Αν κριθεί αναγκαίο, με βάση τους πληθυσμούς του δάκου, μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσουν  και οι ψεκασμοί από τους εργολάβους για την καταπολέμησή του.

Τα στοιχεία αυτά μας επεσήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.

Ειδικότερα, όπως μας ενημέρωσε, ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών για το εποχικό προσωπικό, κυρίως των τομεαρχών. Αμεσα θα γίνει η ανάρτηση των αποτελεσμάτων και αμέσως μετά η πρόσληψή τους. Το εποχικό προσωπικό αφορά 13 τομεάρχες και 7 αποθηκάριους στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και 4 τομεάρχες και 5 αποθηκάριους στην υπηρεσία της Τριφυλίας.

Ο κ. Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι η ανάρτηση των παγίδων θα γίνει γύρω στις 10 του άλλου μήνα, με αξιοποίηση της τροπολογίας, που εγκρίνει την ανάθεση εργασιών στους προσωρινούς μειοδότες μέχρι την υπογραφή σύμβασης με τους αναδόχους. Μας εξήγησε ότι η έναρξη των ψεκασμών θα προγραμματιστεί με βάση τις ενδείξεις παγίδων, την εξέλιξη του ελαιοκάρπου και τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Διαβεβαίωσε πως αν χρειαστεί θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς μέσα στον Ιούνιο, με αξιοποίηση -κι εδώ- της τροπολογίας για τους προσωρινούς μειοδότες.

Ωστόσο, ο διευθυντής παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα και πρόβλημα με τις 8 περιοχές της Μεσσηνίας, την Πύλο και τα 7 χωριά του νομού, που δεν έχουν προσωρινούς μειοδότες – εργολάβους. Για τις περιοχές αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να επιλεγούν προσωρινοί μειοδότες.

Οι περιοχές που δεν έχουν προσωρινούς μειοδότες, είναι, αναλυτικά: Η Δ.Κ. Πύλου και η Τ.Κ. Πύλας, η Καρποφόρα, ο Αγιος Νίκων και οι Θαλάμες (γι’ αυτές δεν υπήρξαν προσφορές) και το Δώριο, το Αμπελόφυτο και τα Λέικα (δεν υπήρξαν κανονικές προσφορές).

Γ.Σ.


NEWSLETTER