Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 16:06

Κοζομπόλης προς προσωρινή διοίκηση ΕΑΣ: «Ζητάμε αποκατάσταση της νομιμότητας»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κοζομπόλης προς προσωρινή διοίκηση ΕΑΣ: «Ζητάμε αποκατάσταση της νομιμότητας»

Σήμερα θερίζουμε τους καρπούς ενός νόμου (ν. 4015) για τον οποίο είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας και τις βασικές μας διαφωνίες, είτε σε επίπεδο ΠΑΣΕΓΕΣ είτε σε προσωπικό επίπεδο, τόσο στο Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας όσο και σε δημόσιες δηλώσεις-τοποθετήσεις εμού του ιδίου, για τις οποίες μάλιστα είχα δεχτεί και επικρίσεις από συνάδελφο στο Δ.Σ της Ενωσης.

Οι διαφωνίες μου ήταν γνωστές σε όλους και αυτό το επιβεβαιώνει και το προσωρινό Δ.Σ στη χθεσινή του ανακοίνωση, όπου:
Παραδέχεται ότι 8 διοικητικοί σύμβουλοι είχαν ζητήσει έκτακτο συμβούλιο για τις 5/3/2012, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες του ν.4015 . Ηταν γνωστή η θέση μου τότε ότι δεν έπρεπε να βιαστούμε, διότι θα δινόταν παράταση έως 31/12/12 για την εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στις μετατροπές των Ενώσεων.
Ψεύδονται όταν λένε πως η Ενωση θα είχε πάει σε εκκαθάριση εάν δεν είχε γίνει αυτό, διότι αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, εδόθη η παράταση αυτή των διαδικασιών από τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μαραβέγια. Το Δ.Σ. ποτέ δεν παραπληροφορήθηκε. Αντιθέτως, αυτοί είναι οι οποίοι σήμερα επιδίδονται στην παραπληροφόρηση του κοινού.
Να μας πουν, λοιπόν, τι ενέργειες έκαναν για τη μη παραγραφή χρεών, όπως λένε; (Καμία απολύτως).
Ολοι γνωρίζουν ότι η νομική υπηρεσία της Ενωσης (την οποία απέλυσαν στο πρώτο κιόλας Δ.Σ.) έχει κάνει τα δέοντα νομικά βήματα για να μην παραγραφούν τα χρέη.
Περαιτέρω, για τη δήθεν απραξία μας στην εμπορία της σταφίδας θέλω να κάνω γνωστό πως τα τελευταία 2 χρόνια και επί της δικής μου προεδρίας έχει δημιουργηθεί το εικαστικό της συσκευασίας για τη σταφίδα σε φακελάκια και οι πρώτες εξαγωγές έγιναν ήδη επί της δικής μου θητείας. Πώς μπόρεσαν δηλαδή οι κύριοι συνάδελφοι και έκαναν όλα όσα επικαλούνται μόλις στις 20 τελευταίες μέρες που βρίσκονται στη διοίκηση της Ενωσης; Η ενδυνάμωση του εμπορικού τμήματος της Ενωσης έγινε επί των ημερών μου με δύο άξια στελέχη για την πρόσληψη των οποίων δεν ψήφισε το σύνολο των συναδέλφων αυτών.
Η δε συμμετοχή μου στη Διοίκηση της ΣΚΟΣ είχε να κάνει με δεσμεύσεις που είχα προσωπικά δώσει στη νέα διοίκηση της εταιρείας για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών, την ώρα που ορισμένοι προκάτοχοί μου είχαν αφήσει την τύχη της σταφίδας στη βούληση των κερδοσκόπων εμπόρων.
Ετσι, από 0,45 €/kg η τιμή του προϊόντος έφτασε μέσα σε 3 μόλις χρόνια στο 1,30 €/kg και έπεται συνέχεια.
Σε επίπεδο Ενωσης, για πρώτη φορά η ΕΑΣ διεκδίκησε και της εγκρίθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη σταφίδα, πράγμα που άλλες ενώσεις ανά την Ελλάδα είχαν στη διάθεσή τους επί χρόνια. Επίσης, για τρίτη συνεχόμενη τριετία διεκδικήσαμε και μας εγκρίθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα από τον καν. 867 ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά τους ελαιοκομικούς φορείς.
Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της Ενωσης, θέλω να υπενθυμίσω ότι η διαχείριση γίνεται από τους υπηρεσιακούς, δηλαδή τον γενικό διευθυντή σε συνεργασία με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων. Εμείς ως διοίκηση αναγκαστήκαμε να πάρουμε δυσάρεστες αποφάσεις για παραλήψεις και λάθη που έχουν γίνει. Είναι μεγάλη η ευθύνη μας, ωστόσο, το ότι η Ενωση δεν έχει επανδρωθεί επαρκώς με επιστημονικό προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Εάν υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον της ΕΑΣ, αυτό οφείλει να γίνει πράξη με τη στελέχωση της Ενωσης με περαιτέρω υπαλλήλους, άξιους και ικανούς να δώσουν την απαραίτητη πνοή για τη συνέχιση της προσπάθειας.
Παρατηρώ επίσης ότι το γεγονός πως δεχτήκαμε (ο γράφων και ο συνάδελφος Ηλ. Ντονάς) να συμμετέχουμε στην προσωρινή διοίκηση της ΕΑΣ, εκλαμβάνεται αυτόματα από μερικούς και ως «συμφωνία σιωπής», ότι δηλαδή εφόσον δεχτήκαμε να συμμετέχουμε θα πρέπει κιόλας να σιωπούμε και να μην ασκούμε κριτική. Οι εν λόγω κύριοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να μας «ζητάνε και τα ρέστα» επειδή συμμετείχαμε στη διαδικασία ενστάσεως που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου του Α/Σ Εξωχωρίου, κου Σταύρου Γιαννακέα, την οποία ένσταση κατέθεσε και στη Γ.Σ., όπου οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι την αρνήθηκαν. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας «κουνάνε το δάχτυλο» και πολύ περισσότερο δεν έχουν το δικαίωμα να μας κατακρίνουν, ειδικά τώρα που η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου μας δικαιώνει!
Κοντολογίς, πέρα από λανθασμένο είναι και θρασύ να καταγγέλλει κάποιος αυτούς που η δικαιοσύνη -έστω και προσωρινά- τους δικαιώνει για την προσφυγή τους απέναντι σε παράνομες αποφάσεις που κάποιοι είχαν εκ των προτέρων σχεδιάσει και μεθοδεύσει.
Για μένα προσωπικά ήταν πράξη ευθύνης να συμμετέχω στη διαδικασία, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα στις διαδικασίες της Ενωσης τώρα που υπάρχει ακόμα χρόνος να διορθωθούν πολλά. Με φόντο τη διάλυση μιας οικονομικής οργάνωσης των αγροτικών συνεταιρισμών Μεσσηνίας που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές και την παράδοσή της σε ανενεργούς και ανύπαρκτους συνεταιρισμούς, ήταν «μονόδρομος ευθύνης» να μην αρνηθώ να συμμετάσχω σε αυτή την ένσταση.
Μήπως θεωρούν οι κύριοι συνάδελφοι της προσωρινής διοίκησης ότι αυτοί έχουν τα επιπλέον προσόντα που τάχα δεν έχουν οι πρόεδροι αγροτικών συνεταιρισμών με ικανοποιητικούς τζίρους και εξαγωγές; Αλήθεια, ας μας πουν λοιπόν εάν οι συνεταιρισμοί από τους οποίους αυτοί προέρχονται έχουν να επιδείξουν τα τελευταία 3 χρόνια κάποιον αξιόλογο κύκλο εργασιών, που έχει να κάνει με τη συγκέντρωση, την εμπορία ή την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, εάν έχουν ισολογισμούς και εάν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος. (Μηδενικό!).
Η αναμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι προέρχονται από «σφραγίδες» ή ανενεργούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι -προφανώς- δε δύνανται να τους έχουν δώσει την απαραίτητη εμπειρία και τις γνώσεις για να διοικήσουν ορθά την Ενωση.
Τέλος, κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να καταλάβετε το εξής:
Εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση -όπως οφείλει να κάνει η νέα διακυβέρνηση- ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και οι ενώσεις να μην πάνε στα των χέρια ανενεργών συνεταιρισμών, τότε θα κάνουμε χρήση της μοναδικής πραγματικής δύναμής μας, που είναι οι ενεργοί συνεταιρισμοί με τα 5.000 μέλη ενεργών παραγωγών.
Τώρα, το μόνο που ζητάμε άμεσα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας στις διαδικασίες της μετατροπής της Ενωσης προκειμένου να μη διαλυθεί, και το νέο νομικό πρόσωπο να συσταθεί νόμιμα.

Βασίλης Κοζομπόλης
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού
Μικρής Μαντίνειας και Αβίας

Σχόλια  

0 # Νένα 28-07-2012 21:27
Όπως σωστά αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο γραμματέας τού Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ηλίας Μπουντουβάς, το να βάλει κανείς τον νέο συνεταιρισμό σε δικαστικές περιπέτειες ίσως και να αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για την οργάνωση...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER