ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 08:29

ΣΥΚΙΚΗ: Αποζημιώσεις για σύκα ζητεί ο Παπαγεωργίου

Γράφτηκε από τον
ΣΥΚΙΚΗ: Αποζημιώσεις για σύκα ζητεί ο Παπαγεωργίου

 

Σοβαρή ζημιά παρατηρείται στη φετινή παραγωγή σύκων, από τα σύκα που πέφτουν, λόγω μη γονιμοποίησης.

Για την ώρα ακριβής εκτίμηση της ζημιάς δεν μπορεί να υπάρξει, όπως επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις και ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, για να είναι δίπλα στους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι σε πολλές συκιές πέφτουν τα σύκα, “από τη μη σωστή έως καθόλου γονιμοποίηση”. Ανέφερε ότι ευθύνεται ο βροχερός Απρίλιος και η λασποβροχή που ακολούθησε, “τότε γινόταν η γονιμοποίηση του αγριόσυκου και δεν το άφησε να γονιμοποιηθεί”.

Ενημέρωσε ότι η Συκική είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε το φαινόμενο και παρατήρησε πως “η ζημιά φαίνεται σήμερα. Και αυτό συμβαίνει και σε Λακωνία, Αρκαδία, Εύβοια είναι γενικό το φαινόμενο”.

Είπε, ακόμα, ότι πολλά απ’ αυτά τα σύκα που έμειναν δεν είχαν και γύρη, και αυτό δεν είναι από τη λοχία, το έντομο, που έχει μπει. Ανέφερε ότι ενημέρωσαν τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας που βγήκε κι έκανε ελέγχους και πιστοποίησε ότι υπάρχει ζημιά.

Παρατήρησε πως “η ζημιά δεν έχει γίνει από λάθος παραγωγού, αλλά από τις καιρικές συνθήκες” και πρόσθεσε: “Θα στείλουμε έγγραφο στο υπουργείο και στον ΕΛΓΑ, για να υπάρξει αποζημίωση στους παραγωγούς. Προβλέπεται από τον κανονισμό, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τότε αιτήσεις. Θα επιδιώξουμε και επίσκεψη στο νέο πρόεδρο και στον υπουργό”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος της Συκικής υπενθύμισε πως “τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε συνέχεια ζημιές, από καύσωνα και βροχές”, ανέφερε ότι “φέτος ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, αλλά δυστυχώς είχαμε τη ζημιά”.

Παρατήρησε ότι “αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση της ζημιάς” και συμπλήρωσε: “Εχουμε δείκτες στα δέντρα και παρακολουθούμε. Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο”.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως “είναι ευαίσθητο προϊόν το σύκο. Αν είναι εντάξει οι καιρικές συνθήκες, τα σύκα που έμειναν, θα τα πάρουμε. μπορεί να είναι και περισσότερα από την περσινή και καλύτερα”.

Επεσήμανε ότι “η καλύτερη παραγωγή ήταν πριν από 5 χρόνια, γύρω στους 3.000 τόνους. Γίνονται και νέα δέντρα και πρέπει να υπάρχει αύξηση της παραγωγής και όχι μείωση που έχουμε”.

Για τις τιμές απάντησε ότι “στόχος μας πάντα η αύξηση των τιμών, αλλά δεν εκβιάζουμε και δεν εκβιάζεται η αγορά” και διευκρίνισε: “Δεν μπορούμε να πουλήσουμε υπερβολικά, δίπλα μας υπάρχουν οι ανταγωνιστές (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ). Πέρσι είχαμε μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν είχαμε προϊόν να τροφοδοτήσουμε την αγορά. Μέχρι που αντέχει η αγορά, θα είναι η τιμή. Οταν εκβιάζουμε την αγορά, χάνουμε πελάτες”.

Ο πρόεδρος της Συκικής παρατήρησε πως “ο ΕΛΓΑ πρέπει ν’ αλλάξει” και μεταξύ άλλων ανέφερε: “Ο νόμος του ‘57 ισχύει ακόμα. Ζούμε την κλιματική αλλαγή. Αν δεν προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούμε να λέμε ότι ο ΕΛΓΑ είναι δίπλα μας. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει όταν υπάρχουν παρατεταμένα θερμοκρασίες 40 βαθμών και δεν αποζημιώνει στους 39 βαθμούς. Και αποζημιώνει τη σταφίδα και όχι τα σύκα. Στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ πρέπει να μετέχουν και αγρότες, είναι ασφαλιστικός φορέας δικός μας. Δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σ’ ένα οργανισμό που δεν μας καλύπτει”.

Κλείνοντας κι επιβεβαιώνοντας ότι η φετινή χρονιά είναι πιο όψιμη, μία εβδομάδα σε σχέση με κανονικές συνθήκες, ενημέρωσε ότι το Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η συγκομιδή των σύκων στις πρώιμες περιοχές και πως τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα απεντομωτήρια.

Γ.Σ.


NEWSLETTER