Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2019 08:09

Πολύ καλή η χρονιά για τη σταφίδα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

  

Η πολύ καλή φετινή χρονιά στην παραγωγή σταφίδας επιβεβαιώνεται με την ολοκλήρωση της καλλιεργητικής διαδικασίας και την παράδοση του προϊόντος στα κέντρα παραλαβής της Ενωσης Μεσσηνίας.

Χθες στο κέντρο παραλαβής (στα κτήρια του πρώην ΑΣΟ) της Μεσσήνης παραγωγοί και άλλοι παράγοντες σημείωσαν την εξαιρετική ποιότητα και την πολύ καλή ποσότητα, καθώς και την ανάγκη της συνέχισης της παραγωγής σταφίδας. Για την τιμή που είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (1,5 ευρώ το κιλό και θα δοθεί κι εκκαθάριση) υπήρξαν και γκρίνιες!

Ο Χρήστος Χριστοφιλόπουλος, παραγωγός από το Μάνεση και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ενωσης Μεσσηνίας κάλεσε τους παραγωγούς να φέρουν τη σταφίδα τους στην Ενωση, “για να στηριχθεί ο φορέας και να χτυπηθούν οι μεσάζοντες” και παρατήρησε: “Είναι πολύ ικανοποιητικές οι τιμές, χάρις στη δυναμική παρέμβαση της Παναιγιαλείου και της Ενωσης Μεσσηνίας. Τώρα πλέον η σταφίδα είναι λίγη στη Μεσσηνία, πήγαμε στη μονοκαλλιέργεια, τις εκριζώσαμε και αυτό είναι πολύ κακό. Οι παππούδες μας και οι γονείς μας έλεγαν ότι η σταφίδα είναι ο μαύρος χρυσός”.

Η Στυλιανή Λυκούρα, παραγωγός από τη Μυρτοποταμιά, επεσήμανε ότι “καλά πήγαμε φέτος”, αλλά δήλωσε ανικανοποίητη με την τιμή: “Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, για τόσο κόπο και δουλειά που έχει η σταφίδα;”. Ωστόσο, σημείωσε πως “είναι η καλύτερη ποιότητα φέτος και είναι πολύ καλή σε ποσότητα η παραγωγή”.

Ο Ηλίας Μπουρίκας, υπάλληλος της Ενωσης που παραλάμβανε τη σταφίδα, επιβεβαίωσε ότι “η ποιότητα είναι εξαιρετική, καθώς δεν έχει βρέξει και είναι υψηλές και οι ποσότητες” και πρόσθεσε: “Είναι πολύ καλές οι τιμές. Η σταφίδα πρέπει να παραμείνει. Ηταν το εισόδημα με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Είναι κακή η μονοκαλλιέργεια, είδαμε τι έγινε με το λάδι”.

Γ.Σ.