Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 07:51

Δυσοίωνο το μέλλον της καλλιέργειας φιστικιού

Γράφτηκε από τον

 

Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν να βγαίνουν τα πρώτα φιστίκια από τα κτήματα στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, και μετά από κάποιες μέρες που θα λιαστούν και θα ξεραθούν, θα γίνει και το αλώνισμα.

Φέτος τα πράγματα δεν είναι καλά και το μέλλον της παραγωγής φιστικιού στην περιοχή μας διαγράφεται δυσοίωνο, αβέβαιο.

Οπως μας επεσήμανε ο παραγωγός - αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας, φέτος φυτεύτηκαν λιγότερα στρέμματα - και μας εξήγησε: “Εχουμε πρόβλημα με τους σπόρους, δεν έχουμε πρωτογενή πιστοποιημένο σπόρο, αλλά σπόρο από τη μία χρονιά στην άλλη, με αποτέλεσμα να έχουμε καινούργιες μυκητολογικές ασθένειες. Δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να φέρουμε σπόρο από την Αμερική, ενώ επιτρέπεται η εισαγωγή φιστικιού από την Αμερική και από την Αίγυπτο, που παίρνει σπόρο από την Αμερική”.

Σημείωσε ότι “ο λόγος που καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα είναι η τιμή. Πέρσι ήταν κάτω από το ευρώ, 85 με 90 λεπτά και πληρώνεσαι από τη μία χρονιά στην άλλη. Γι’ αυτό δεν καλλιεργεί ο κόσμος, δεν συμφέρει να δανειστείς”.

Παρατήρησε πως “μια κανονική τιμή θα ήταν 1,20 με 1,25 ευρώ, για να αξίζει να ασχοληθείς”.

Ο κ. Δούβας ανέφερε ότι “οι παραγωγοί που συνεχίζουν να καλλιεργούν είναι σαν τους πνιγμένους που πιάνονται από τα μαλλιά τους” και εξέφρασε την πικρία του, γιατί “δεν θέλουν παραγωγούς με οικονομική άνεση, τους θέλουν εξαθλιωμένους”.

Γ.Σ.