Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2019 09:49

Μεσσηνία: Ζητούν 14 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωση της συκοκαλλιέργειας

Γράφτηκε από τον

 

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρχει μια πρώτη ξεκάθαρη εικόνα για τη φετινή παραγωγή σύκων σε Μεσσηνία και Λακωνία. Εκτιμάται ότι μπορεί να είναι στα επίπεδα της περσινής, πάνω από τους 2.000 τόνους και κάτω από τους 2.500.

Ομως, είναι επιτακτική η ανάγκη της αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας σε 1 με 1,5 χρόνο. Υπολογίζεται να κοστίσει 14 εκ. ευρώ και να φέρει παραγωγή 5.000 τόνων.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου, σε επίσκεψή μας στις κεντρικές εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας, όπου έχει ξεκινήσει η επεξεργασία και η τυποποίηση των σύκων και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες εξαγωγές.

Αναλυτικά, ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι “όλα τα απεντομωτήρια είναι ανοιχτά, η συγκέντρωση γίνεται ομαλά, αλλά δεν είναι η αναμενόμενη παραγωγή” και παρατήρησε: “Αυτές τις μέρες είναι στο αποκορύφωμα η ωρίμανση του σύκου. Δευτέρα - Τρίτη θα έχουμε μια εικόνα για το πού πάμε, θα παραδοθούν αρκετά σύκα”.

Εκτίμησε πως “μπορεί να έρθουμε στα ίδια επίπεδα με την περσινή παραγωγή” και εξήγησε: “Καύσωνες και συνεχιζόμενη ξηρασία δημιούργησαν πρόβλημα μετά την ελλειμματική γονιμοποίηση των σύκων. Ηταν μία από τις καλύτερες η φετινή παραγωγή, είχε βρέξει την άνοιξη, τα δέντρα ήταν γερά και είχαν να δώσουν πολλά σύκα. Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν αφήνουν τον αγρότη να απολαύσει αυτά που βγάζει το δέντρο”.

Για την τυποποίηση και τις εξαγωγές ανέφερε ότι “και οι ιδιώτες έχουν πάρει σύκα, και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές. Ενδιαφέρον υπάρχει, δεν είναι πολλά τα σύκα, θα διατεθούν στην αγορά. Ζήτηση υπάρχει, αλλά δεν θα έχουμε να δώσουμε”.

Οσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της αναδιάρθρωσης, ο πρόεδρος της Συκικής είπε ότι “στη συνάντηση με τον υπουργό, που ήταν και οι βουλευτές της Ν.Δ., το είδε θετικά” και σημείωσε: “Τη χρηματοδότηση, από πού θα βρεθεί και τι, αυτό συζητάει. Θα πάμε να κάνουμε και άλλη συνάντηση, θα πιέσουμε και τους βουλευτές και άλλους παράγοντες μήπως γίνει. Εχει ωριμάσει, αν δε γίνει τώρα δεν θα γίνει ποτέ. Θα συναντηθώ και με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και με τον περιφερειάρχη. Ολοι οι φορείς μαζί να πιέσουμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα”.

Επεσήμανε πως “έχουμε κάνει μια μελέτη και την καταθέσαμε στο υπουργείο, όπως και το 2017 και παλιότερα. Στα 14 εκ. ευρώ είναι αυτή η χρηματοδότηση, θεωρώ ότι δεν είναι πολλά για μια παραγωγή που μπορεί να φτάσει τους 5.000 τόνους σύκα. Οταν θα μπουν στην παραγωγή, 1 με 1,5 χρόνος είναι για να ξεπληρωθεί το κόστος”.

Ενισχύοντας το αίτημα της αναδιάρθρωσης, παρατήρησε ότι “ο κύκλος εργασιών του σύκου είναι αρκετά μεγάλος, αφήνει στην τοπική κοινωνία αρκετά χρήματα. Αν υπολογίσεις όλη αυτή την αλυσίδα γύρω από το σύκο, ίσως να μην υπάρχει άλλο προϊόν να αφήνει τα χρήματα που αφήνει το σύκο. Από τους εργάτες γης, τα τυποποιητήρια, τα απεντομωτήρια, μεταφορείς. Και σήμερα δουλεύουν κάποιες χιλιάδες εργαζόμενοι. Είναι εξαγώγιμο προϊόν, πρέπει να το δει θετικά η Πολιτεία. Φτάσαμε στη μονοκαλλιέργεια και βλέπετε τα αποτελέσματα του ελαιόλαδου. Είναι μια όαση καλή για τον παραγωγό η συκοκαλλιέργεια”.

Αναφερόμενος σε στοιχεία αποδόσεων, εκτίμησε πως “αν είχαμε καλή χρονιά, θα ακουμπάγαμε τους 3.000 τόνους” και συμπλήρωσε: “Είναι γερασμένα τα περισσότερα δέντρα και με το ζόρι προσπαθεί ο παραγωγός να τα κρατήσει. Δεν έχουν απόδοση, μπορεί να βγάζουν 5 - 10 κιλά σύκα. Ενα καλό δέντρο βγάζει 30 - 40 και 50 κιλά ξερά σύκα. Τα νέα περιβόλια στις καλές περιοχές, έχουν μεγάλες παραγωγές. Οταν κι εφόσον γίνει, να γίνει σωστή αξιολόγηση, εμείς και το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Καλαμάτα την έχουμε την εμπειρία, πού παράγονται σύκα καλά, πρώιμα και παραγωγικά. Εκείνες οι περιοχές να επιδοτηθούν περισσότερο, για να έχουμε και ποσότητα και ποιότητα. Με την αναδιάρθρωση υπολογίζουμε να φθάσουμε γύρω στους 5.000 τόνους”.

Τέλος, όσον αφορά τις εξαγωγές τα σύκα θα διατεθούν σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, κυρίως η πρώτη και δεύτερη ποιότητα και στην Ευρώπη σε Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και λιγότερο σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία.

Γ.Σ.