Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 19:27

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Προτάσεις για το εργόσημο

Γράφτηκε από την
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Προτάσεις για το εργόσημο

 

Αναφορά για την προβληματική διαδικασία έκδοσης εργόσημων, την οποία χαρακτηρίζει «ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί», κατέθεσε στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.

Στην αναφορά, που κοινοποιείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο σύλλογος σημειώνει ότι «οι περισσότεροι εργάτες έρχονται για μια περίοδο 80 ημερών με τουριστική βίζα και αυτό δεν δικαιολογεί την έκδοση εργόσημων στο πρόσωπό τους, με άμεση συνέπεια την επιβολή προστίμου 10.500 ευρώ για ανασφάλιστη εργασία για κάθε εργαζόμενο που δεν έχει εργόσημο και απασχολείται στην συγκομιδή ελιών και γενικότερα στην αγροτική παραγωγή».

Επειδή η διαδικασία αυτή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα όπως λέει ο σύλλογος, «και ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής τσουχτερών προστίμων καθώς ο αριθμός διαβατηρίου δεν δικαιολογεί την έκδοση εργόσημου», καλεί «τα συναρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας) να λάβουν μέτρα επίλυσης αυτού του προβλήματος, προχωρώντας σ' όλες εκείνες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις κι ενέργειες μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών εφαρμογής της νομοθεσίας, για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της φετινής ελαιοσυγκομιδής και οι συνάδελφοι αγρότες να μην κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων».

Ο Α.Σ. Γαργαλιάνων επισημαίνει πως «επιζητούμε μια λύση καθαρή, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, και ζητάμε να ληφθούν τα εξής μέτρα: 1) Ο αριθμός που αναγράφεται στην τουριστική βίζα ν' αναγνωριστεί ως προσωρινός ΑΜΚΑ, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης εργόσημων. 2) Η εξαργύρωση του εργόσημου να είναι δυνατή χωρίς την κατάθεση σε βιβλιάριο τραπέζης».

Ολοκληρώνοντας, καλεί τους «αρμόδιους φορείς (υπουργεία και υπηρεσίες ) να καταλάβουν ότι είμαστε αγρότες και όχι επιχειρηματίες -όπως μας θεωρούν- για να διαθέτουμε αυτή την γραφειοκρατία και ταυτόχρονα να προσπαθούμε ν’ ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καλλιεργειών μας».


NEWSLETTER