Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 09:38

Μεγάλες οι ζημιές στα σύκα από καύσωνα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεγάλες οι ζημιές στα σύκα από καύσωνα

Μεγάλες είναι οι ζημιές στα σύκα από τον καύσωνα, επανέλαβε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς. Ενημέρωσε ότι προχθές επιτροπή από τον ΕΛΓΑ της Τρίπολης, με το διευθυντή Ηλία Αγγελόπουλο, την τμηματάρχη Σοφία Βαρδάκα και τον επόπτη Μανώλη Ηλιόπουλο, πραγματοποίησε αυτοψία σε χωριά του νομού με παραγωγή σύκων, όπως στο Μάνεση, στον Πολύλοφο, τη Στέρνα, το Στρέφι και την Πελεκανάδα. Σύμφωνα με όσα διαπίστωσαν, η ζημιά είναι εξελισσόμενη, ενώ διαβεβαίωσαν πως θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα πάρουν και στοιχεία από την παράδοση των σύκων. 

Ο κ. Αλευράς επιβεβαίωσε ότι η ζημιά είναι και ποσοτική και ποιοτική, τα σύκα λόγω της ζημιάς υποβιβάζονται κατηγορία σε β’ και γ’ από α’ και β’ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ενημέρωσε ότι χθες ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για τους πληγέντες παραγωγούς και οι αιτήσεις θα σταλούν στον ΕΛΓΑ για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξατομίκευση των ζημιών. Χθες το ίδιο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη πραγματοποίησε αυτοψία σε συκοχώραφα της Λακωνίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης παρατήρησε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας αναφέρουν σημαντικές ζημιές σε ορισμένες συκοπαραγωγικές περιοχές του νομού.

Με την ευκαιρία, ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι ο καύσωνας σε συνδυασμό με άλλα αίτια, όπως η κακή καρπόδεση, έχουν προκαλέσει μικρότερες ζημιές στα αμπέλια και τις σταφίδες.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER