Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:12

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν χρωματισμένο… ηλιέλαιο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν χρωματισμένο… ηλιέλαιο

Τεχνητά χρωματισμένο ηλιέλαιο το οποίο πουλιόταν στην αγορά ως… έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εντοπίστηκε από τον ΕΦΕΤ μετά από αναφορές του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ). Το ελαιόλαδο-μαϊμού φέρει το όνομα "Λιόδεντρο" και εντοπίστηκε στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον ΕΦΕΤ, το παρασκεύαζε η εταιρεία "Ελαια ΕΠΕ" που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Κιλκίς-Πολυκάστρου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρου προϊόντος από την εσωτερική αγορά ως "μη κανονικό, νοθευμένο, μη ασφαλές" και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Σχόλια  

0 # tsakistielia 29-08-2012 21:43
Σαχλαμάρες.
Η εταιρεία (ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ) έπρεπε να έχει κλείσει από τουλάχιστον το 2006,όπου :
1. ''Νοθευμένο λάδι στην αγορά
04/09/2006, 09:49
Από συνεργεία της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η κυκλοφορία σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης ελαιόλαδου «ΦΟΙΝΙΞ» της ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ 2ο χλμ Κιλκίς - Πολυκάστρου, σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων με ημερομηνία λήξης 31-12-2008, το οποίο μετά από εξέταση στη σύστασή του στο Γενικό Χημείο του Kράτους βρέθηκε νοθευμένο.
Στο συγκεκριμένο λάδι είχαν αναμειχθεί σπορέλαια και χαρακτηρίστηκε μη ασφαλές και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή είχε χρώμα και οσμή ξένη από την χαρακτηριστική των σπορέλαιων και ελαιόλαδου.
Ήδη στην αγορά της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκαν 20 δοχεία του προϊόντος και σύμφωνα με το άρθρο 19 του κανονισμού 178/2002 της Ε.Ε. ενημερώθηκε η συσκευάστρια εταιρεία για να επιμεληθεί της απόσυρσης του προϊόντος και της ενημέρωσης των καταναλωτών.
Επίσης, ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ για την παρακολούθηση των παραπάνω μέτρων λόγω αρμοδιότητας.Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ''
2. '''Πρόστιμο συνολικού ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», εμπορία-τυποποί ηση τροφίμων & ελαίων, 2ο χλμ Κιλκίς-Πολυκάστ ρου. Έπειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος «Ελαιολάδου», αποτελούμενου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ» το προϊόν βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ. Όπως προέκυψε από τα αναλυτικά στοιχεία της εξέτασης, ήταν ηλιέλαιο γεγονός που οδηγεί τον καταναλωτή σε πλάνη.
Πρόστιμο συνολικού ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», εμπορία-τυποποί ηση τροφίμων & ελαίων, 2ο χλμ Κιλκίς-Πολυκάστ ρου. Έπειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος «Πυρηνέλαιο ΔΗΜΗΤΡΑ» το προϊόν βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με σπορέλαιο, οδηγώντας τον καταναλωτή σε πλάνη. (ΕΦΕΤ 4 Ιουλίου 2007)''
3. ''Πρόστιμο € 40.000 στην επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου με την επωνυμία ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ που βρίσκεται στο 2ο χλμ Κιλκίς – Πολυκάστρου στο Πολύκαστρο, διότι κατόπιν καταγγελίας βρέθηκε προϊόν επισημασμένο ως καλαμποκέλαιο το οποίο, όπως προέκυψε από δειγματοληψία, βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με ξένη φυτική λιπαρή ύλη.
Πρόστιμο συνολικού ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ» , εμπορία-τυποποί ηση τροφίμων & ελαίων, 2ο χλμ Κιλκίς-Πολυκάστ ρου. Έπειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος «Ελαιολάδου», αποτελούμενου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΑ» το προϊόν βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ. Όπως προέκυψε από τα αναλυτικά στοιχεία της εξέτασης, ήταν ηλιέλαιο γεγονός που οδηγεί τον καταναλωτή σε πλάνη.
Πρόστιμο συνολικού ύψους € 10.000 στην επιχείρηση «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», εμπορία-τυποποί ηση τροφίμων & ελαίων, 2ο χλμ Κιλκίς-Πολυκάστ ρου. Έπειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος «Πυρηνέλαιο ΔΗΜΗΤΡΑ» το προϊόν βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ με σπορέλαιο, οδηγώντας τον καταναλωτή σε πλάνη.ΕΦΕΤ Πέμπτη 22 Μαΐου 2008''
4. ''5.000 ευρώ για το πρόσφατο παράπτωμα,όπως στο άρθρο.''
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER