Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 09:16

Ευνοϊκή απόφαση για τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ: Χωρίς δασμούς λάδι και ελιές

Γράφτηκε από τον
Ευνοϊκή απόφαση για τα ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ: Χωρίς δασμούς λάδι και ελιές

 

 

Οι ΗΠΑ δεν επέβαλαν δασμούς στο ελληνικό ελαιόλαδο και στις ελληνικές ελιές, ενώ αντιθέτως επέβαλαν στα αντίστοιχα ισπανικά προϊόντα.

Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τα δύο ελληνικά προϊόντα επισκιάζεται όμως από την επιβολή δασμών στο ελληνικό γιαούρτι και στην ελληνική φέτα. Σε κάθε περίπτωση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Ευρωπαϊκής Ενωσης προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς ενδέχεται να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν οι Βρυξέλλες απαντήσουν με αντίμετρα στους δασμούς της Ουάσινγκτον.

Υπενθυμίζουμε ότι την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου από τους αμερικανικούς δασμούς ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 5 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο  υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά είχε επισημάνει ότι η Ελληνική Πρεσβεία και τα Γραφεία Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στις ΗΠΑ παρακολουθούν και προβάλλουν το θέμα ενδελεχώς.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανική Κρατική Υπηρεσία Εμπορίου (USTR) δημοσιοποίησε χθες νέο κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί, ύψους από 10% ως 25%.

Τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών άνοιξε απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η ευρωπαϊκή Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις. Οι αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις θα εφαρμοστούν από τις 18 Οκτωβρίου. Στη λίστα των πάνω από 150 κατηγοριών προϊόντων αναγράφεται και η χώρα προέλευσης.

«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του USTR κ. Robert Lighthizer, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών παράνομων επιδοτήσεων».

Αναλυτικά θα επιβληθούν εισαγωγικοί δασμοί 25%:

- Σε ελαιόλαδα (παρθένα ή μη αλλά και εξευγενισμένα) σε συσκευασία κάτω των 18 κιλών, στις πράσινες ελιές και κρέατα, από Ισπανία.

- Σε τυριά από αγελαδινό γάλα (edam, gouda, romano κ.ά.), από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

- Σε πορτοκάλια, κλημεντίνες, μανταρίνια, λεμόνια, κεράσια, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.

- Κομπόστες ροδάκινου, αχλαδιού και φρουτοσαλάτες, από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λίστα με τα προϊόντα (στα αγγλικά) ΕΔΩ

 

 


NEWSLETTER